Browsing Colecția instituțională by Title

Sort by: Order: Results:

  • ROTARI, Iulian (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Activitatea didactică necesită o îmbunătățire perpetuă atât a capacităților cadrelor didactice cât și a instrumentelor de predare. Acum în ajutorul profesorilor vin tehnologiile informaționale care au menirea de a eficientiza ...
  • FURTUNA, Denisii (Moldovan Association of Young Researchers „PRO-Science”, 2011)
    Rezultatele investigaţiilor permit de a concluziona, că terapia cu lumină de putere joasă în spectrul roşu şi infraroşu accelerează procesul de regenerare a ţesuturilor, minimizând timpul de reabilitare şi accelerând ...
  • ȘAITAN, Olesea; TARNA, Ruslan; GHENDOV-MOȘANU, Aliona (Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu", Cahul, 2022)
    Borhotul de malț prezintă un deșeu de la fabricarea berii, obținut la etapa de filtrare a mustului. Acest subprodus este bogat în substanțe chimice și nutritive care influențează în mod favorabil sănătatea consumatorului. ...
  • ȘINDILĂ, Cristian (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Cofferdam este o structură temporară concepută pentru a menține apa și solul în afara excavației în care este construit un dig de pod, o fundație izolată sau altă structură din beton armat. Când construcția este situată ...
  • BOIȘTEAN, Alina; CHIRSANOVA, Aurica; SIMINIUC, Rodica; GĂINĂ, Boris (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2021)
    Invenția se referă la industria alimentară și, în special, la o metodă de fermentare acetică a oțetului de vin alb folosind un substrat din coji de nuci și alune. În metoda propusă, conform invenției, cojile sunt spălate ...
  • BOIȘTEAN, Alina; CHIRSANOVA, Aurica; SIMINIUC, Rodica; GAINA, Boris (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2021)
    Invenția se referă la industria alimentară și, în special, la o metodă de fermentare acetică a oțetului de vin alb folosind un substrat din coji de nuci și alune. În metoda propusă, conform invenției, cojile sunt spălate ...
  • Unknown author (Universitatea Tehnică a Moldovei; Universitatea de Științe ale Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași, România, 2022)
    La elaborarea ghidului de bune practici au fost luate în considerare aspectele tehnologice, economice, ecologice și sociale. Respectând aceste aspecte, scopul principal este obținerea valorii adăugate la prelucrarea ...
  • DOHMILĂ, Iu.; DOHMILĂ, E.; LUPUŞOR, N. (Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Construcţii "INCERCOM" Î.S., 2012)
    Evaluation of several design alternatives to achieve the object of investment – is an attribute of project construction, which can provide priority for competition in tenders (beneficiary). Variants developed more technical ...
  • GOLUB, Irina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Scopul tezei: Elaborarea controlerelor FACTS cu control de faze și cercetarea caracteristicilor lor de funcționare aplicând mijloace de modelare matematică, modelare structurală de simulare și modelare fizică, precum și ...
  • MANOLE, Tatiana (Institutul Naţional de Cercetări Economice al AŞM, 2018)
    În acest articol autorul cercetează modalitatea de finanțare a a învățământului preuniversitar în Republica Moldova pe baza costului standard per elev ponderat. Sunt identificate avantajele utilizării acestui mecanism de ...
  • BOTEZ, Ilie; BOTEZ, Alexei (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova, 2011)
    Un efect benefic pentru dezvoltarea agriculturii moderne îl prezintă utilizarea pe larg a maşinilor cu dispozitive active. Aceste dispozitive nu necesită forţe de tracţiune mari, masa lor este suficientă pentru pătrunderea ...
  • FLORIN, Filip (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Această lucrare descrie care sunt tehnologiile BD contemporane si cu care din ele trebuie sa lucram atunci cand avem anumite scopuri pe care vrem sa le atingem. In ziua de azi avem o varietate larga de tehnologii BD care ...
  • LUNGU, Mihail (Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2022)
    Transportarea energiei electrice către consumatori se efectuiază cu liniile electrice de înalta și foarte înaltă tensiune (110, 220, 400, 500, 750 kV). Pentru exploatarea și reparația acestor linii se propun drone cu ...
  • CIUTAC, Ștefănița; LUPU, Nicoleta; ȚURCANU, Iuliana; VORONIUC, Denis (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    În prezent, fiabilitatea în transportul public este foarte importantă. Oamenii care folosesc transportul public pierd cantitatea de timp în așteptarea transportului în stațiile de așteptare fără să știe starea actuală a ...
  • GUŢU, Corina (Institutul de Energetica al AŞM, 2005)
    În articol sunt prezentate rezultatele studiilor analitice ale funcţionării unei split-instalaţii de condiţionare/pompă de căldură în cuplu cu captatoare solare cu aer în condiţiile de temperatură şi radiaţie solară a zonei ...
  • GHENDOV-MOŞANU, Aliona; POPESCU, Liliana; LUNG, Ildico; OPRIŞ, Ocsana-Ileana; SORAN, Maria-Loredana; STURZA, Rodica (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2018)
    Cream cheese samples with 1.1 % hydroalcoholic extract and 2.2 % liposoluble extract of hawthorn fruits were obtained. The content of biologically active substances in hydroalcoholic and liposoluble extracts preserves the ...
  • LUPUŞOR, N.; IZBÎNDA, A. (Institutul de Cercetări Ştiinţifice în Construcţii "INCERCOM" Î.S., 2013)
    Fiber, due to their specific surface, are able to absorb tensile forces during contraction (the energy is distributed to millions of fibers), allowing the concrete to develop its optimal long-term durability. In this regard, ...
  • ROTARI, Lilia (Tehnica UTM, 2020)
    Lucrarea prezintă studiul bibliografic privind posibilităţii introducerii grâului germinat în produse de cofetărie făinoase, s-a analizat valoarea nutritivă a grâului germinat. Adăugarea grâului germinat în reţeta produselor ...
  • CUCEREAVII, Corina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Fotografia este o adevărată artă ce а fost folosită pentru decorarea interiorului de cât timp există. Fotografiile sunt o amintire atât materială cât si un decor al interiorului. Imaginile în interior aduc o anumită noblețe ...
  • BURLANESCU, Mariana; LOPATENCO, Dan (Tehnica UTM, 2019)
    Inteligența artificială există de foarte mulți ani în viața noastră cotidiană, dar valoarea ei adevărată am simțit-o de abia recent. Acest fapt se datorează creșterii foarte rapide a fluxului de date și dezvoltării ...

Search DSpace


Browse

My Account