Browsing Colecția instituțională by Title

Sort by: Order: Results:

  • GRABCO, D. Z.; PYRTSAC, C. M. (Institutul de Fizică Aplicată al AŞM, 2016)
    The strength and plastic properties of MgO single crystals have been thoroughly studied in microvolumes [1–3]. However, it has been proved on various materials that a reduction in the characteristic dimensions of an object ...
  • BORȘ, Alexandra; GRUMEZA, Irina (Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2019)
    Modificările indicatorilor fizico-chimice a semifabricatelor din carne tocată depinde de prospeţime, care variază de la un sortiment la altul în funcţie de calitatea materiei prime introduse în tehnologie, gradul de maturare ...
  • GRUMEZA, Irina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    În lucrare sunt stabilite principalele grupuri de fibre alimentare utilizate pentru fabricarea produselor alimentare, inclusiv a celor funcţionale. De asemenea, a fost argumentat științific principalii indicatori fizico-chimici ...
  • APOSTOL, Irina (Tehnica UTM, 2020)
    Deseori, pentru a analiza eficiența energetică a unei centrale electrice sau centrale de cogenerare folosim multipli indicatori economico-financiari. Pe plan internațional se obișnuiește utilizarea indicatorului numit Spark ...
  • STARCIUC, Nicolae; JUNCU, Olga; OSADCI, Natalia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2017)
    The investigations have as an aim to analyze the diversity of the microflora circulating in chickens sold in Chisinau poultry market and to identify the risk factors of contamination with pathogens. As research material ...
  • JUNCU, Olga; STARCIUC, Nicolae; OSADCI, Natalia; MOSCALIC, Roman (Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie şi Medicină Veterinară, 2021)
    The aim of the proposed investigation was to establish the incidence of the bacterial microflora of the genus Salmonella spp. presented in some poultry farms as well as in poultry carcasses and eggs sold in the food network ...
  • CRUCIRESCU, Diana (Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu" din Cahul, 2022)
    Legumele sunt alimente sănătoase și foarte hrănitoare, dar perisabile, cu un termen de valabilitate foarte scurt. Conservarea acestora ne permite consumul lor pe parcursul anului. Actualmente, o problemă majoră pentru ...
  • CRUCIRESCU, Diana (Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu", Cahul, 2022)
    Legumele sunt alimente sănătoase și foarte hrănitoare, dar perisabile, cu un termen de valabilitate foarte scurt. Conservarea acestora ne permite consumul lor pe parcursul anului. Actualmente, o problemă majoră pentru ...
  • PRODAN, Anastasia; GHIUMIUŞLIU, Alexei (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Untul topit (ghee) este un produs de origine lactică care prin procese de tratare termică a untului permite reducerea maximă a conţinutului de apă şi a substanţei uscate degresate din produs, ceea ce contribuie la obţinerea ...
  • HĂBĂŞESCU, Ion T.; CEREMPEI, Valerian A.; ESIR, Mihail I.; NOVOROJDIN, Dumitru D.; BANARI, Eduard; LUPAŞCU, Tudor; DRAGALIN, Ion (Institutul de Energetică al Academiei de Științe a Moldovei, 2005)
    În lucrare sunt prezentate rezultatele cercetătorilor motorului D-240 (tractor MTZ-80 „Belarusi”) alimentat cu biocombustibil obţinut din ulei de rapiţă. Parametrii energetici (momentul de torsiune, putere) a motorului ...
  • COȘELEVA, Olga (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    În studiul de față au fost determinați indici fizico-chimici la diferite tipuri de miere. Obiectul investigațiilor a fost mostrele de miere colectate din diferite zone pedo-climatice (Sud, Centru, Nord) în perioada anilor ...
  • PERCIUN, Andrei (Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM, 2021)
    Acest articol este cât se poate de actual în contextul implementării regimului de lucru de la distanță și studiilor on-line. Faptul că te poți afla la lucru sau la ore într-un context casnic reprezintă un privilegiu deosebit. ...
  • HAREA, E. E.; AIFANTIS, K. E.; PYRTSAC, K. M.; POPA, M. N.; GHIMPU, L. (Institutul de Fizică Aplicată al AŞM, 2014)
    ITO films based sensors are largely studied last two decades. Piezoelectric properties were investigated depending on parameters and suitable manufacturing methods, ITO film thickness, thermal treatment etc. They belong ...
  • POSTICA, V.; LUPAN, O.; GRÖTTRUP, J.; ADELUNG, R. (Springer Nature Switzerland, 2018)
    Individual micro- and nanostructures of metal oxides are known to be highly sensitive to surface phenomena due to their enhanced surface-to-volume ratio. In this work, an individual Bi2O3-functionalized ZnO microwire ...
  • GHIMPU, Lidia; LUPAN, Oleg; POSTICA, Vasile; STROBEL, Julian; KIENLE, Lorenz; TERASA, Maik-Ivo; MINTKEN, Mona; TIGINYANU, Ion; MARX, Janik; FIEDLER, Bodo; ADELUNG, Rainer (ELSEVIER, 2019)
    The synthesis of new nanomaterials with a large surface-to-volume ratio is of high interest for sensing applications, and especially for gas sensors with high performances. In this work, a thin layer of CdS is deposited ...
  • LUPAN, Oleg; POSTICA, Vasile; MARX, Janik; MECKLENBURG, Matthias; MISHRA, Yogendra K.; SCHULTE, Karl; FIEDLER, Bodo; ADELUNG, Rainer (American Institute of Physics, 2017)
    In this work, individual hollow and mesoporous graphitic microtubes were integrated into electronic devices using a FIB/SEM system and were investigated as gas and vapor sensors by applying different bias voltages (in the ...
  • SPEIANU, Dana; BOTNARU, Ina; BARGAN, Cătălin; ROIBU, Vitalie (Tehnica UTM, 2020)
    In this paper is presented the first phases of development of the system used for improvement of indoor air quality. In order to start implementation, there was a case study on the main subject of our project and have ...
  • BOBRYSHEVA, A. I.; MOSKALENKO, S. A.; RUSSU, S. S. (Elsevier, 2000)
    The conditions of induced and spontaneous Kosterlitz–Thouless-type Bose–Einstein condensation (BEC) of excitons and biexcitons in a microcavity-embedded quantum well are discussed. As an example the Zn1−xCdxSe/ZnSe quantum ...
  • CEPOI, Liliana (Academia de Ştiinţe a Moldovei, Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie, 2018)
    Phycological production is becoming more attractive due to several advantages, one of which is the use of very compact surfaces for the cultivation process. Moreover, phycological biomass is a profitable source of proteins, ...
  • BOSTAN, Ion; DULGHERU, Valeriu; BOSTAN, Viorel; SOBOR, Ion; SOCHIREANU, Anatol; VACULENCO, Maxim; BODNARIUC, Ion; DICUSARĂ, Ion; CIOBANU, Oleg; CIOBANU, Radu; TRIFAN, Nicolae; ODAINÂI, Valeriu; CRUDU, Radu; GUŢU, Marin; GLADÎŞ, Vitalie; PORCESCU, Gavril (Romanian Inventors Forum, 2014)
    Aeolian turbine include three blades rotor with aerodynamic asymmetric profile. The wind orientation of the turbine is doing through a two-wheeled windroze linked by a reducer with turbine nacelle. The power of 10 kW is ...

Search DSpace


Browse

My Account