IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Procedeu de obţinere a colorantului roşu din materie primă vegetală

Show simple item record

dc.contributor Universitatea Tehnică a Moldovei
dc.contributor.author BAERLE, Alexei
dc.contributor.author GUŢANU, Vasile
dc.date.accessioned 2021-04-16T11:02:35Z
dc.date.available 2021-04-16T11:02:35Z
dc.date.issued 2005-05-31
dc.identifier.citation BAERLE, Alexei, GUŢANU, Vasile. : Procedeu de obţinere a colorantului roşu din materie primă vegetală. Brevet MD 2774, CIB C09B 61/00. Universitatea Tehnică a Moldovei. Nr. depozit: a 2004 0173. Data depozit: 2004.07.07. Data public.: 2005.05.31. In: BOPI. 2005, nr. 5. en_US
dc.identifier.other Nr. depozit: a 2004 0173
dc.identifier.uri http://www.db.agepi.md/Inventions/details/a%202004%200173
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/14220
dc.description.abstract Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a colorantului roşu din materie primă vegetală şi poate fi aplicată în industria alimentară şi cosmetică. Procedeul, conform invenţiei, include mărunţirea materiei prime vegetale, extracţia colorantului cu soluţie apoasă conţinând 40…50% vol. etanol şi 0,5…1,0% masă HCl sau 6% masă acid citric, timp de 2,5 ore, la temperatura camerei, diluarea extractului obţinut cu apă, separarea fazei lichide, tratarea ei cu sulfocationit în H-formă, separarea cationitului de faza lichidă, extracţia colorantului cu soluţie apoasă conţinând 60…80% vol. etanol şi 0,7…1,5% masă HCl la temperatura de 40…50oC în condiţii dinamice şi concentrarea eluatului obţinut prin distilare în vid. en_US
dc.description.abstract The invention relates to a process for red colorant obtaining from vegetal raw material and may be used in the food and cosmetic industry. The process, according to the invention, includes chopping of the raw material, colorant extraction with an aqueous solution containing 40…50 vol. % ethanol and 0,5…1,0 mass % HCl or 6 mass % citric acid, during 2,5 hours, at the room temperature, water dilution of the obtained extract, separation of the liquid phase, treatment thereof with sulphocationite in H-form, separation of cationite from the liquid phase, colorant extraction with an aqueous solution containing 60…80 vol. % ethanol and 0,7…1,5 mass % HCl at the temperature of 40…50oC in dynamic conditions and concentration of the obtained eluate by vacuum distillation. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova en_US
dc.rights Brevet nevalabil. Data expirării brevetului: 2024.07.07. en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject invenţii en_US
dc.subject brevete de invenţie en_US
dc.subject coloranţi roşii en_US
dc.subject red dyes en_US
dc.subject dyes en_US
dc.subject.classification IPC: C09B 61/00 (2006.01) en_US
dc.title Procedeu de obţinere a colorantului roşu din materie primă vegetală en_US
dc.type Patent en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Brevet nevalabil. Data expirării brevetului: 2024.07.07. Except where otherwise noted, this item's license is described as Brevet nevalabil. Data expirării brevetului: 2024.07.07.

Search DSpace


Browse

My Account