Invenţia se referă la industria laptelui şi poate fi utilizată la fabricarea produselor lactoacide, şi anume a chefirului, bifiluxului şi iaurtului. Procedeul de fabricare a produselor lactoacide cu valoare biologică sporită include normalizarea laptelui după conţinutul de grăsimi, omogenizarea lui, pasteurizarea, răcirea, încorporarea maielei, omogenizarea amestecului, fermentarea şi răcirea lui, maturarea, omogenizarea repetată, ambalarea şi răcirea produsului finit. Noutatea invenţiei constă în normalizarea laptelui după conţinutul de grăsimi până la 0,05...3,20%, în care se introduc 0,4...0,6 l/t de ulei iodat de floarea-soarelui dublu rafinat şi dezodorizat cu un conţinut de iod de 0,5 mg/ml.
The invention refers to the dairy industry and may be used in the production of lactic acid products, namely of kefir, bifilux and yoghurt. The process for producing lactic acid products with increased biological value includes normalization of the milk according to the fat content, homogenization, pasteurization, cooling thereof, introduction of the leaven, homogenization of the mixture, its fermentation and cooling, maturation, repeated homogenization, packing and cooling of the finished product. Novelty of the invention consists in the normalization of the milk according to the fat content up to 0,05…3,20%, wherein there are introduced 0,4…0,6 l/t of iodated sunflower oil doubly refined and deodorized with an iodine content of 0,5 mg/ml.