Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a hialuronatului de sodiu, acidului hialuronic şi complexului acid hialuronic-proteină, care pot fi utilizate în industria alimentară, farmaceutică şi cosmetică. Esenţa invenţiei constă în aceea că procedeul include spălarea crestelor de cocoşi, găini cu apă la temperatura de 10...15°C timp de 5...6 ore, mărunţirea şi deshidratarea lor în acetonă sau etanol de 96%, care conţine 1% CHCl3, în raport de 1:3, după care se lasă pentru 6...24 ore la temperatura de 0...4°C, apoi solventul se separă şi se efectuează deshidratarea suplimentară şi degresarea cu acetonă la fierbere timp de 2 ore, sedimentul obţinut se usucă şi se supune extragerii cu soluţie apoasă de 1M NaCl în două stadii: I stadiu la rece la 4...10°C şi al II-lea stadiu la încălzire până la 50...60°C, totodată la I stadiu se efectuează extragerea în raport de 1:20 de trei ori, se separă reziduul de extract, după care se efectuează sedimentarea acidului hialuronic din extract cu etanol de 96% în raport de 1:3, sedimentul se redizolvă şi se elimină proteinele din el la încălzire şi răcire la pH 5,0...5,5, se adaugă CHCl3 în raport de 1:1, se separă faza apoasă, se tratează cu etanol de 96% în raport de 1:3, se separă sedimentul format de hialuronat de sodiu cu un conţinut de proteină de cel mult 1%, iar acidul hialuronic se obţine la acidularea cu HCl a soluţiei apoase de hialuronat de sodiu; la al II-lea stadiu reziduul obţinut la I stadiu se extrage în raport de 1:3, apoi se sedimentează cu acetonă obţinând un complex acid hialuronic-proteină cu un conţinut de proteină de 65%.
The invention relates to a process for obtaining the sodium hyaluronate, the hyaluronic acid and the proteinhyaluronic acid complex that may be used in the food, pharmaceutical and cosmetic industries. Summary of the invention consists in that the process includes washing of the hen, cock combs with water at the temperature of 10… 15°C during 5…6 hours, comminution and dehydration thereof in acetone or 96% ethanol containing 1% CHCl3, in the ratio of 1:3, afterwards they are left for 6…24 hours at the temperature of 0…4°C, then the solvent is separated and it is carried out the additional dehydration and acetone degreasing by boiling during 2 hours, the obtained sediment is dried and subjected to extraction with aqueous solution of 1 M NaCl in two stages: the I-st stage in cold at 4…10°C and the II-nd stage at heating up to 50…60°C, at the same time in the I-st stage it is carried out the thrice extraction in the ratio of 1:20, it is separated the sediment from the extract, then it is carried out the hyaluronic acid sedimentation from the extract with 96% ethanol in the ratio of 1:3, the sediment is redissolved and there are removed the proteins out of it by heating and cooling at pH 5,0…5,5, it is added CHCl3 in the ratio of 1:1, it is separated the aqueous phase, it is treated with 96% ethanol in the ratio of 1:3, it is separated the formed sodium hyaluronate sediment with a protein content of at most 1%, and the hyaluronic acid is obtained by acidulation with HCl of the aqueous sodium hyaluronate solution; in the II-nd stage the sediment, obtained in the Ist stage, is extracted in the ratio of 1:3, then it is settled with acetone, obtaining a protein-hyaluronic acid complex with a protein content of 65%.