IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Peculiarities of proteins fractionation at electroactivation of whey

Show simple item record

dc.contributor.author PALADII, Irina
dc.contributor.author VRABIE, Elvira
dc.contributor.author BOLOGA, Mircea
dc.contributor.author VRABIE, Valeria
dc.contributor.author STEPURINA, Tatiana
dc.contributor.author POLICARPOV, Albert
dc.contributor.author SPRINCEAN, Catalina
dc.date.accessioned 2024-12-12T06:07:31Z
dc.date.available 2024-12-12T06:07:31Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation PALADII, Irina; Elvira VRABIE; Mircea BOLOGA; Valeria VRABIE; Tatiana STEPURINA; Albert POLICARPOV and Catalina SPRINCEAN. Peculiarities of proteins fractionation at electroactivation of whey = Particularităţile fracţionării proteinelor serice la electroactivarea zerului. Journal of Engineering Science. 2024, nr. 2 (31), pp. 80-93. ISSN 2587-3474, eISSN 2587-3482. en_US
dc.identifier.isbn 2587-3474
dc.identifier.isbn 2587-3482
dc.identifier.uri https://www.doi.org/10.52326/jes.utm.2024.31(2).08
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/28855
dc.description.abstract Food processing, which generates both by-products and waste, requires a revision of modern processes in the framework of the development of non-residual, environmentally friendly processes. Dairy by-products require the development of complex zero-waste technologies. Electroactivation is an emerging process to overcome those challenges, which allows for non-residual processing of milk by-products. Electroactivation, managing both the technological regimes and the geometric/technical parameters of the electrolyzers used to process different types of whey, allows both the electrofractionation of the whey proteins recovered in protein mineral concentrates enriched, under certain process conditions, with a certain protein content, but also the simultaneous isomerization of lactose into lactulose following two mechanisms, and creating a closed process cycle. The geometry of the electrolyzers and the content of the secondary liquid (anodic liquid) influence both the extraction and the formation of protein compounds enriched with alpha-lactalbumin, as well as the formation of a complex between calcium and isomerized lactulose. en_US
dc.description.abstract Procesarea alimentelor, care generează atât subproduse, cât și deșeuri, necesită o revizuire a proceselor moderne în contextul dezvoltării unor procese non-reziduale, ecologice. Subprodusele lactate necesită dezvoltarea tehnologiilor complexe - zero deșeuri. Electroactivarea este o metodă emergentă de soluționare a acestor provocări, și permite prelucrarea non-reziduală a subproduselor lactate. Gestionând atât regimurile tehnologice, cât și parametrii geometrici/tehnici a electrolizoarelor utilizate la procesarea diferitor tipuri de zer, procedeul dat permite atât electrofracționarea proteinelor serice ale zerului recuperate în concentrate proteice minerale ce le înnobilează, în anumite condiții de tratare, cu anumit conținut proteic, dar și crearea unui ciclu închis de tratare însoțit de izomerizarea lactozei în lactuloză după două mecanisme concomitent. Geometria electrolizoarelor și conținutul lichidului secundar (lichidului anodic) influențează atât recuperarea și formarea compușilor proteici înnobilați cu alfa-lactalbumine, cât și formarea unui complex între calciu și lactuloza izomerizată. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Technical University of Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Journal of Engineering Science, 2024, vol. 31, nr. 2;
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject alpha-lactalbumin en_US
dc.subject electrofractionation en_US
dc.subject electrolyzers en_US
dc.subject isomerization en_US
dc.subject lactose en_US
dc.subject lactulose en_US
dc.subject secondary dairy products en_US
dc.subject alpha-lactalbumina en_US
dc.subject electrofracționare en_US
dc.subject electrolizoare en_US
dc.subject izomerizare en_US
dc.subject lactoză en_US
dc.subject lactuloză en_US
dc.subject produse lactate secundare en_US
dc.title Peculiarities of proteins fractionation at electroactivation of whey en_US
dc.title.alternative Particularităţile fracţionării proteinelor serice la electroactivarea zerului en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account