The article reviews the conventional (composting, landspreading, tartaric acid, and grapeseed oil production) and novel ways of winemaking by-products biomass conversion with the manufacturing of value-added products to solve the disposal problem and bring extra profit to producers. Winemaking waste may be used to make biopolymers – bacterial polymers that work as a plastic alternative, and can also be utilized to make biocomposites or serve as natural fillers. It showed to be a good substrate for microorganisms for the generation of biofuels from winery waste and is the most promising, economical, and ecologically friendly option. In biotechnological applications, it can be used for the production of microbial polysaccharides, alcohols, organic acids, and enzymes, as well as single-cell protein and protein-rich fungi. The available studies indicate that it is possible to create pharmaceuticals with multiple properties of preventing or treating obesity and multiple sclerosis, atherosclerosis, diabetes, allergies, and also benefit gut microbiota. The red grape marc can be used in manufacturing encapsulated natural pigments, applicable for baked products, dairy, soft drinks, and pasta making it a feasible alternative to synthetic colorants. Considering the available opportunities, it is advised the development of industrial technologies and quality standards for the available studies introduction.
Articolul trece în revistă modalitățile convenționale de conversie a biomasei din subproduse de vinificație cu fabricarea de produse cu valoare adăugată pentru a rezolva problema eliminării gazului de seră și a aduce profit suplimentar producătorilor. Subprodusele de vinificație pot fi folosite pentru a obține biopolimeri - polimeri bacterieni care funcționează ca alternativă a plasticului și pot servi drept materiale de umplutură naturale. Tescovina prezintă un substrat bun pentru microorganisme în vederea generării de biocombustibili din deșeurile de vinărie și este cea mai promițătoare, economică și ecologică opțiune. În aplicații biotehnologice, tescovina de struguri poate fi utilizată pentru producerea de polizaharide, alcooli, acizi organici și enzime, precum și proteine unicelulare și ciuperci bogate în proteine. Studiile disponibile indică faptul că este posibil să se obțină produse farmaceutice cu proprietăți multiple de prevenire sau tratare a obezității și sclerozei multiple, arteriosclerozei, diabetului, alergiilor și pentru microbiota intestinală. Tescovina de struguri roșii poate fi folosită în fabricarea pigmenților naturali încapsulați, aplicabili pentru produse de copt, lactate, băuturi răcoritoare și paste, fiind o alternativă fezabilă pentru coloranții sintetici. Având în vedere oportunitățile disponibile, se recomandă dezvoltarea tehnologiilor industriale și a standardelor de calitate pentru implementarea studiilor disponibile.