IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Software for nutritional assessment of people with gluten-related disorders

Show simple item record

dc.contributor.author ȚURCANU, Dinu
dc.contributor.author SIMINIUC, Rodica
dc.date.accessioned 2023-11-20T07:00:07Z
dc.date.available 2023-11-20T07:00:07Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation ȚURCANU, Dinu, SIMINIUC, Rodica. Software for nutritional assessment of people with gluten-related disorders. In: Journal of Engineering Science. 2022, vol. 30, nr. 3, pp. 164-172. ISSN 2587-3474, eISSN 2587-3482. en_US
dc.identifier.isbn 2587-3482
dc.identifier.issn 2587-3474
dc.identifier.uri https://doi.org/10.52326/jes.utm.2023.30(3).12
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/24915
dc.description.abstract In the context of complex nutrition issues, nutritional assessment software for people with gluten-related disorders can be a precious tool for professionals in the field. It could serve as a support for novice nutritionists. The purpose of this research is to develop software for the nutritional assessment of people with Gluten-related disorders (GRDs) in the Republic of Moldova, intended for nutrition students. The development of the Software followed the systemic approach of the Nutrition Care Process, which is a graphical visualization illustrating the internal and external steps and factors that influence the use of the process. The nutritional Software was developed based on the information system Embarcadero RAD Studio Alexandria Edition, having Microsoft SQL Server as a database. The developed Software offers a personalized and precise approach, taking into account the consumer's anamnesis, the results of clinical evaluations, and anthropometric parameters, but also specific biomarkers for GRDs and offering the possibility of data recording, scanning and archiving of the results obtained from the laboratories analysis sampling. The system includes functionality to monitor and evaluate client progress toward health goals, and nutrition users can effectively track progress and make appropriate adjustments. en_US
dc.description.abstract În contextul problemelor complexe de nutriție, software-ul de evaluare nutrițională pentru persoanele cu tulburări asociate consumului de gluten poate fi un instrument prețios pentru profesioniștii din domeniu și un suport pentru nutriționiștii începători. Scopul acestei cercetări constă în dezvoltarea unui software pentru evaluarea nutrițională a persoanelor cu tulburări asociate consumului de gluten (TACG) din Republica Moldova, destinat studenților la nutriție. Dezvoltarea Software-ului a urmat abordarea sistemică a Procesului de Asistență a Nutriției, care este o vizualizare grafică și care ilustrează pașii și factorii interni și externi care influențează utilizarea procesului. Software-ul nutrițional a fost dezvoltat pe baza sistemului informațional Embarcadero RAD Studio Alexandria Edition, având ca bază de date Microsoft SQL Server. Software-ul dezvoltat oferă o abordare personalizată și precisă, ținând cont de anamneza consumatorului, de rezultatele evaluărilor clinice și de parametri antropometrici, dar și de biomarkeri specifici pentru TACG și oferind posibilitatea înregistrării datelor, scanării și arhivării rezultatelor obținute din laboratoare analize prelevare de probe. Sistemul include funcționalități de monitorizare și evaluare a progresului clientului către obiectivele de sănătate, iar utilizatorii de nutriție pot urmări eficient progresul și pot face ajustările corespunzătoare. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Technical University of Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Journal of Engineering Science;2023, Vol. 30, Nr. 3
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject biomarkers en_US
dc.subject body composition en_US
dc.subject celiac disease en_US
dc.subject gluten-related disorders en_US
dc.subject nutritional security en_US
dc.subject software en_US
dc.subject biomarkeri en_US
dc.subject boala celiacă en_US
dc.subject securitatea nutrițională en_US
dc.subject evaluare nutrițională en_US
dc.subject tulburări asociate consumului de gluten en_US
dc.title Software for nutritional assessment of people with gluten-related disorders en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account