The insufficiency of natural acidifiers in the food industry is a major problem today. The present study analyzes the acidifier from the unripe apples of variety Golden Rezistent. It had a significant amount of acidity (1.97 %) and impressive of total soluble substances (8.47 %). Malic acid and fructose were predominant with values of 32.95 g/dm3 and 45.55 g/dm3, respectively. The glucose content was 2 times lower than that of fructose, but citric acid and sucrose had very low concentrations. The acidifier was applied to the preparation of vegetable stew of type "Zacusca" under laboratory conditions. The recipe and the production technological scheme were developed. Physicochemical and sensorial indices were determined in the experimental samples. The elaborated product presented very good results compared to other similar foods, being appreciated with the maximum score. The implementation of the natural acidifier, obtained from thinned unripe apples in the food industry, is a key factor for the development of new healthy and ecological foods with a high nutritional value.
Insuficiența acidifianților naturali în industria alimentară este o problema majoră în prezent. Studiul de față analizează acidifiantul din merele necoapte soi Golden Rezistent. Acesta a avut o cantitate semnificativă de aciditate (1,97 %) și impunătoare de substanțe solubile totale (8,47 %). Acidul malic și fructoza au fost predominante cu valorile de 32,95 g·dm-3 și, respectiv, 45,55 g·dm-3. Conținutul de glucoză a fost de 2 ori mai mic față de cel ai fructozei, iar acidul citric și zaharoza au avut concentrații foarte mici. Acidifiantul a fost aplicat la prepararea tocanei de legume tip „Zacusca” în condiții de laborator. Au fost elaborate rețeta și schema tehnologică de producere. În mostrele experimentale au fost determinați indicii fizico-chimici și senzoriali. Produsul elaborat a prezentat rezultate foarte bune în comparație cu alte alimente similare, fiind apreciate cu punctaj maxim. Implementarea acidifiantului natural, obținut din merele necoapte rărite în industria alimentară, reprezintă factor cheie pentru dezvoltarea alimentelor noi sănătoase și ecologice cu o valoare nutritivă înaltă.