Experiența mondială arată că îmbunătățirea tehnologiei de prelucrare industrială a cerealelor și dezvoltarea industriei alimentare contribuie la introducerea tot mai mare a produselor alimentare pe bază de soia în producție, costul acestor produse este mult mai mic, dar din punct de vedere nutrițional, valoare, conținut de proteine și gust, nu cedează celor de origine animală. Respectiv procesele tehnologice de cultivare a acestor culturi, în special de soia, alături de reducerea costurilor energetice, este o sarcină urgentă. Având în vedere că fără pregătirea corespunzătoare a solului înainte de semănat, nu se pot efectua operațiuni de semănat cu respectarea cerințelor agrobiologice ale culturii. Apare problema necesității dezvoltării unor astfel de mijloace tehnice care să permită, alături de îmbunătățirea calității muncii efectuate, și reducerea costurilor energetice.
Capitolul 1 conține o analiză a situației în domeniu și a mașinilor și utilajelor utilizate pentru efectuarea lucrării superficiale de pregătire a patului germinativ.
În capitolul 2 se descrie partea teoretica a problemei abordate cu argumentarea construcției și parametrilor cinematici, interacțiunii cu solul a organelor de lucru studiate discului plat și tăvălugului cu percuție.
În compartimentul 3 se descrie metodologia și echipamentele utilizate la realizarea studiului. Sunt prezentate rezultatele cercetărilor științifice de laborator și câmp cu argumentarea regimurilor și rezultatelor de implementare a organelor de lucru a grapei cu discuri și tăvălugilor.
Lucrarea se finalizează cu concluzii asupra temei abordate, bibliografie.
World experience shows that the improvement of industrial grain processing technology and the development of the food industry contribute to the increasing introduction of soy-based food products into production, the cost of these products is much lower, but from the nutritional point of view, value, content of protein and taste, does not yield to those of animal origin. Regarding the technological processes of cultivating these crops, especially soy, along with the reduction of energy costs, is an urgent task. Given that without proper preparation of the soil before sowing, sowing operations cannot be carried out in compliance with the agrobiological requirements of the crop. The problem arises of the need to develop such technical means that allow, along with the improvement of the quality of the work performed, and the reduction of energy costs.
Chapter 1 contains an analysis of the situation in the field and of the machines and equipment used to carry out the superficial work of preparing the germinal bed.
Chapter 2 describes the theoretical part of the problem addressed with the argumentation of the construction and kinematic parameters, the interaction with the ground of the studied working bodies, the flat disk and the percussion roller.
Section 3 describes the methodology and equipment used to carry out the study. The results of laboratory and field scientific research are presented with the argumentation of the regimes and results of implementation of the working bodies of the disc harrow and rollers.
The paper ends with conclusions on the topic addressed, bibliography.