IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Perfecționarea sistemului de păstrare a legumelor în cadrul depozitelor speciale

Show simple item record

dc.contributor.advisor GHEORGHIȚA, Andrei
dc.contributor.author BULAT, Serghei
dc.date.accessioned 2023-10-31T12:52:24Z
dc.date.available 2023-10-31T12:52:24Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation BULAT, Serghei. Perfecționarea sistemului de păstrare a legumelor în cadrul depozitelor speciale: tz. de master: Programul de studiu: Agroinginerie. Cond. şt. GHEORGHIȚA Andrei. Universitatea Tehnică a Moldovei. Chişinău, 2023. en_US
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/24568
dc.description Fişierul ataşat conţine: Rezumat, Abstract, Cuprins, Introducere, Bibliografie. en_US
dc.description.abstract Domeniul securității alimentare este desemnat unul dintre domeniile prioritare în producția de produse agricole nu doar în țară dar și la nivel mondial. Aceste sarcini sunt posibile de realizat nu doar prin crearea de noi tehnologii agricole dar și îmbunătățirea lanțului de valorificare a produselor obținute prin crearea de noi direcții în domeniul de depozitare a legumelor. Capitolul 1 conține descrierea situației in domeniul producerii, proceselor de post recoltare și păstrare a produselor horticole. În capitolul 2 se descrie metodele de cercetare și principiul de funcționare al sistemului de ventilare propus, se efectuează calculele teoretice de determinare al coeficientului de ventilare, rezistenței hidraulice și secțiunii conductei de aer propuse cu argumentarea parametrilor. În compartimentul 3 este descrisă metodologia încercărilor și planificarea experimentelor de laborator și de producer. Sunt prezentate rezultatele cercetărilor efectuate în cadrul laboratorului și sectorului real de producere în cadrul societății cu răspundere limitată, este esfectuat calculul economic de implimentare a conductei propuse care demonstrează eficiența implimentării acesteia din punct de vedere atât tehnologic prin micșorarea procentajului de pierderi, cât și economic prin obținerea de economii a resurselor energetice în perioada de păstrare. Lucrarea se finalizează cu concluzii asupra temei cercetate, bibliografie, anexe. en_US
dc.description.abstract The field of food safety is designated as one of the priority fields in the production of agricultural products not only in the country but also worldwide. These tasks can be achieved not only by creating new agricultural technologies, but also by improving the value chain of the products obtained by creating new directions in the field of vegetable storage. Chapter 1 contains the description of the situation in the field of production, post-harvest processes and storage of horticultural products. Chapter 2 describes the research methods and the operating principle of the proposed ventilation system, the theoretical calculations for determining the ventilation coefficient, the hydraulic resistance and the proposed air duct section are carried out with the arguments of the parameters. In section 3, the testing methodology and the planning of laboratory and producer experiments are described. The results of the research carried out in the laboratory and the real production sector in the limited liability company are presented, the economic calculation of the implementation of the proposed pipeline is carried out, which demonstrates the efficiency of its implementation from a technological point of view, by reducing the percentage of losses, and economically by obtaining savings of energy resources during the storage period. The thesis ends with conclusions on the researched theme, bibliography, appendices. en_US
dc.language.iso ro en_US
dc.publisher Universitatea Tehnică a Moldovei en_US
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject depozitare a legumelor en_US
dc.subject sistem de ventilare en_US
dc.subject procentaj de pierderi en_US
dc.subject vegetable storage en_US
dc.subject ventilation system en_US
dc.subject percentage of losses en_US
dc.title Perfecționarea sistemului de păstrare a legumelor în cadrul depozitelor speciale en_US
dc.title.alternative Improving the vegetable storage system in specialized warehouses en_US
dc.type Thesis en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account