The aim of the current study was to determine the agrochemical indices and fertility potential of the wastes produced by the private livestock sector, communal household and wineries. It was found that one ton of solid waste contained primary elements in the following quantities: 20.2 kg in mixed rubbish, 21.8 kg in town sludge and 48.0 kg in pressed wine yeast. One cubic meter of liquid yeast contains 10.6 kg of vinasse, 1.8 kg of cereal draff and 5.1 kg of primary elements. The use of mixed manure in a dose of 20 - 40 t/ha resulted in a total harvest surplus for two years of 1.5 - 2.2 t/ha of cereals, providing a special increase of 68 kg/t of cereals, as compared to 35 kg/t resulted from the use of cattle manure. The application of wine yeast in the amount of 13 t/ha and vinasse - 300 mc/ha in vine cultivation for a period of two years resulted in the total yield of 19.5 t/ha, providing a specific increase of 7.0 kg/m3 of vinasse and 162 kg/t of wine yeast.
Lucrarea a avut ca scop determinarea indicilor agrochimici şi a potenţialului fertilizaror a deşeurilor provenite din sectorul zootehnic privat, gospodăria comunală şi fabricile de vin. S-a stabilit că într-o tonă de deşeuri solide se conţine sumar elemente primare,- 20,2 kg în gunoiul amestecat, -21,8 în nămolul orăşănesc şi 48,0 kg în drojdii de vin presate. Un m3 de drojdii lichide conţine 10,6 kg, de vinasă 1,8 kg şi de borhot de cereale 5,1 kg de elemente primare. Aplicarea gunoiului de grajd amestecat în doză de 20-40 t/ha a format un surplus de recoltă totală pe doi ani de 1,5 - 2,2 t/ha unităţi cereale, asigurând un sporspecific de 68 kg/t unităţi cereale, în comparaţie cu 35 kg/t obţinut la aplicarea gunoiului de bovine. Încorporarea drojdiilor de vin în doză de 13 t/ha şi vinasei în doză de 300 mc/ha la cultivarea viţei-de-vie pe o perioadă de doi ani au format o recoltă totală de 19,5 t/ha, asigurând un spor specific de struguri de 7,0 kg/m3 de vinasă şi 162 kg/t de drojdii de vin.