Abstract:
Turismul urban în Europa de Est a căpătat o răspândire largă în ultimele trei decenii, ceia ce a provocat un interes sporit pentru turiștii din întreaga lume. Un interes și mai mare l-a stârnit deschiderea spre piețele occidentale a ofertei turistice din partea statelor ex-sovietice. Republica Moldova este un exemplu tipic, doar că această ofertă este mai modestă cel puțin din două considerații: prima – este un stat mic și, a doua cauză, din modestul potențial turistic antropic cea mai mare parte a fost distrus în cel de-al doilea război mondial. Din puținul rămas, o parte a fost distrusă pe timp de pace de către autoritățile sovietice pentru a nu aminti despre „trecutul burghez”, o altă parte s-a pierdut în perioada de după proclamarea independenței din cauza autorităților naționale, fie din incompetența de a conserva sau reabilita edificiile valoroase, sau, și mai grav, pierderea edificiilor drept urmare a distrugerii lor în urma coruperii funcționarilor de către interesele business-ului imobiliar.
Prezenta lucrare încearcă să scoată în evidență și să propună publicului larg vizitarea unui șir de obiecte turistice din centrul municipiului Chișinău, care s-au păstrat și au fost amenajate.
Amalgamul de stiluri arhitecturale reprezintă o carte de vizită și o scurtă istorie a evoluției capitalei Republicii Moldova din ultimele două secole, care se propune a fi inclus în itinerariile turistice ale agențiilor de turism.