In this present study, rose hip and hawthorn powders were investigated against three pathogenic bacteria strains: Staphylococcus aureus, Escherichia coli și Klebsiella pneumoniae. The chemical composition and antiradical activity of the plant extracts were investigated. The antiradical activity of the hydroalcoholic extracts of rose hip is 85.11 ± .02 and hawthorn - 80.27 ± 0.23% DPPH inhibited, which correlates with the high content of polyphenolic and flavonoid compounds. The content of β-carotene and lycopene in the liposoluble extracts of rose hip is 14.85 times and 28.83 times higher than in hawthorn extracts. The rose hip powders show an antimicrobial activity pronounced to Staphylococcus aureus. In the case of Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae antimicrobial activity of hips is on average 1.3 times higher than that hawthorn powders. The rose hip powders showed the best inhibitory activity against Staphylococcus aureus, Gram-positive bacteria, followed by Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae - Gram-negative bacteria. The investigated plant powders have shown promising antimicrobial potential against pathogenic microorganisms and can be used in the food industry to reduce the microbial contamination of raw materials and food.
În lucrare au fost investigate pulberile de măceș și de păducel împotriva a trei tulpini de bacterii patogene: Staphylococcus aureus, Escherichia coli și Klebsiella pneumoniae. S-a investigat compoziția chimică și activitatea antiradicală a extractelor vegetale. Activitatea antiradicală a extractelor hidroalcoolice de măceș este de 85,11 ± 0,02 și de păducel - 0,27 ± 0,23% inhibat DPPH, care se corelează cu conținutul ridicat de compuși polifenolici și flavonoizi. Conținutul de ß-caroten și licopen în extractele liposolubile de măceș este de 14,85 ori și de 28,83 ori mai mare decât în extractele de păducel. Pulberile de măceș prezintă o activitate antimicrobiană pronunțată față de Staphylococcus aureus. În cazul Escherichia coli și Klebsiella pneumoniae, activitatea antimicrobiană a măceșului este în medie de 1,3 ori mai mare decât cea a pulberilor de păducel. Pulberile de măceș au prezentat cea mai bună activitate inhibitorie împotriva bacteriilor Staphylococcus aureus, fiind Gram-pozitive, urmate de bacteriile Escherichia coli și Klebsiella pneumoniae - Gram-negative. Pulberile vegetale investigate au arătat un potențial antimicrobian promițător împotriva microorganismelor patogene și pot fi utilizate în industria alimentară pentru a reduce contaminarea microbiană a materiilor prime și a alimentelor.