Studiul de faţă relevă date noi privitoare la compoziţia fracţionară a azotului aminoacidic din sol şi a rezervelor sale (0,45-1,6 t/ha) în cernoziomul tipic al asolamentelor furajere, cu 7 sole, în raport cu rezervele humusului (0,79-2,16%) şi azotuluii brut (9,85-30,59%). A fost stabilit conţinutul formelor azotului hidrolizat (43,73-74,6%), dar şi aportul aminoacizilor individuali în formarea azotului aminoacidic (0,22-11,07%). Azotul a 6 aminoacizi (alanina, acidul aspartic, glicina, arginina, acidul glutamic şiserina) din asolamentele furajere constitue circa 67% din azotul total al aminoacizilor. Ponderea a 9 aminoacizi în formarea rezervelor de azot (lizina, leucina, prolina, treonina, histidina, valina, izoleucina, cistina şi fenilalanina) atinge 30%. Cel maimic aport în acest proces l-au avut tirozina, metionina şi acidul a-aminobutiric. Pentru comparaţiis-au analizat probe de sol prelevate dintr-o fâşie forestieră (biocenoză naturală). Rezultatele obţinute demonstrează superioritatea solului de ţelină în formarea fondului de azot aminoacidic (1,6 t/ha) faţă de cele arate (0,45-1,14 t/ha). Modificările structurale ale celor din urmă pot fi caracterizate prin analogie cu modificările din structura comunităţilor microbiene, care de obicei se observă în cazul situaţiilor considerate ca fiind stresante.
New data have been obtained regarding the fractional composition ofsoil amino acid nitrogen and itsreserves (0.45 to 1.15 t/ha) in typical chernozem (in a seven-field-rotation system with fodder crops) compared with humusreserves (0.7 to 2.16%) and gross nitrogen (14.07 to 43.27%). The content of hydrolyzed nitrogen forms was determined (43.73 to 74.6%), as well asthe contribution of individual amino acidsto the formation of amino acid nitrogen (0.22 to 11.07%). The nitrogen ofsix amino acids (alanine, aspartic acid, glycine, arginine, glutamic acid and serine) constitutes 67% from the total nitrogen of amino acids. The rate of nine amino acids (lysine, leucine, proline, threonine, histidine, valine, isoleucine, cystine, and phenylalanine) in the formation of nitrogen reserves ranges up to 30%. Tyrozine, methionine and a aminobutyric acid have made the least contribution to this process. For comparison, soil samples from a forest strip (natural biocenosis) were also analyzed. The obtained resultsshowthe superiorityof virgin soil in the formation of amino acids nitrogen (1.6 t/ha), as compared witn arable soils (0,45-1,14 t/ha). Structural changes in the latter ones could be characterized by analogywith the modificationsin the structure ofmicrobial communities, which are usuallyobserved in the case of situations that are considered as stress ful.