Fructele de cireş se consideră foarte perisabile, a căror durată de depozitare şi păstrare este redusă şi foarte frecvent nu pot ajunge la consumatorul final la o calitate optimă de consum după o perioadă mai îndelungată de transportare. În cadrul acestei cercetări au fost studiate patru tipuri de ambalaje cu atmosferă modificată şi influenţa lor asupra concentraţiei de gaze în perioada post-recoltare, pentru a menţine calitatea cireşelor de soiurile Kordia şi Regina, altoite pe portaltoiul Gisela 5. Pentru determinarea eficienţei ambalajelor cu atmosferă modificată în comparaţie cu atmosfera normală a fost înfiinţată următoarea experienţă: V1 - atmosferă normală (martor); V2 - Trendlife; V3 - Decco; V4 - ESL; V5 -Xtend. Cireşele au fost depozitate timp de 42 zile la tempera-tura de -0,5°C cu o umiditate relativă de 90-95%. La intervale de 0; 2; 4; 5 şi 6 săptămâni după punerea la păstrare a cireşelor s-a determinat concentraţia de CO2 şi O2 cu ajutorul analizatorului de gaze Gas Analyzer Avi-Gas, TEXA, Polonia. Rezultatele au fost raportate la varianta martor. Ambalajele cu atmosferă modificată au avut un efect pozitiv asupra concentraţiilor de CO2 şi O2 în perioada păstrării. Concentraţia dioxidului de carbon s-a majorat esenţial, iar cea a oxigenului a diminuat, creănd condiţii favorabile pentru prelungirea duratei de depozitare a cireşelor. Cea mai raţională concentraţie de CO2 şi O2 a fost în variantele unde cireşele s-au păstrat în ambalaje de tipul Decco şi Xtend.
Sweet cherry fruits are considered to be highly perishable, with a short shelf life and very often cannot reach the final consumer at optimum quality after a longer period of transportation. In this research, four types of modified atmosphere packages were studied related to gas concentration dynamics during the post-harvest period to maintain fruit quality in Kordia and Regina varieties grafted on Gisela 5 rootstock. To determine the effectiveness of modified atmosphere packaging in contrast to normal atmosphere the following experiment was carried out: V1 - normal atmosphere (con-trol); V2 - Trendlife; V3 - Decco; V4 - ESL; V5 - Xtend. Sweet cherries were stored for 42 days at the temperature of -0.5°C. At intervals of 0; 2; 4; 5 and 6 weeks after storage, the CO2 and O2 concentrations were determined using the gas analyzer for CO2 and O2 (Gas Analyzer Avi-Gas, TEXA, Poland). The results were compared to the control variant. Mo-dified atmosphere packages had a positive effect on CO2 and O2 concentrations during storage. The concentration of carbon dioxide increased significantly and the concentration of oxygen decreased, which created favourable conditions for extending the storage life of sweet cherries. The most rational CO2 and O2 concentrations were in the variants where sweet cherries were stored in Decco and Xtend packages.