Scopul lucrării constă în analiza noțiunilor cu privire la valoarea imobilului generator de venituri în Republica Moldova, ce are la bază cercetarea practică a restaurantului Mi Piace.
Conform sarcinii propuse, au fost stabilite următoarele obiective generale:
Studiul noțiunilor generale cu referire la valoarea imobilelor generatoare de venituri și factorii de influență asupra valorii de piață;
Analiza pieței imobilului comercial din or. Chișinău;
Determinarea procesului de evaluare a imobilelor cu destinație comercială;
Descrierea obiectului evaluării și selectarea informației necesare evaluării;
Aplicarea metodelor de evaluare pentru stabilirea valorii restaurantului Mi Piace;
Reconcilierea rezultatelor și stabilirea valorii finale.
Metodele aplicate pentru determinarea valorii: metoda cheltuielilor, metoda analizei comparative a vânzărilor și metoda veniturilor.
Structura lucrării este organizată în dependență de sarcina stabilită, obiectivele propuse și ordinea în care a fost desfășurat studiul practic. Teza de licență este compusă din: cuprins, introducere, trei capitole, concluzie, bibliografie şi anexe.
Capitolul 1 ,,ASPECTE CONCEPTUALE CU PRIVIRE LA EVALUAREA BUNURILOR IMOBILE GENERATOARE DE VENITURI” – definește noțiunile generale cu referire la imobilele comerciale, principiile și factorii de influență și metodele de evaluare aplicate pentru estimarea valorii bunului imobil comercial.
Capitolul 2 ,,STRUCTURA ȘI ANALIZA PIEȚEI IMOBILULUI COMERCIAL DIN OR. CHIȘINĂU” – cuprinde caracteristica social – economică a or. Chișinău, analiza pieței imobilului cu destinație comercială și a situației financiare a bunului supus evaluării.
Capitolul 3 ,,EVALUAREA OBIECTULUI COMERCIAL RESTAURANTUL MI PIACE”- conține descrierea obiectului de evaluare și aplicarea metodelor de evaluare pentru stabilirea valorii finale a restaurantului Mi Piace.
Teza de licență conține 77 pagini, 23 tabele, 22 figuri, 23 surse bibliografice și 5 anexe.
The purpose of the paper consists in the analysis of notions regarding the value of income-generating real estate in the Republic of Moldova, which is based on the practical research - Mi Piace.
According to the proposed task, the following general objectives were established:
The study of general notions with reference to the value of income-generating real estate and the influencing factors on the market value;
Analysis of the commercial real estate market in the city of Chișinău;
Determining the evaluation process of commercial real estate;
Description of the object of the evaluation and selection of the information necessary;
Application of evaluation methods to determine the value of the Mi Piace restaurant;
Reconciliation of results and establishment of final value.
The methods applied to determine the value: the method of expenses, the method of comparative analysis of sales and the method of income.
The structure of the paper is organized depending on the established task, the proposed objectives and the order in which the practical study was carried out. The bachelor's thesis is composed of: table of contents, introduction, three chapters, conclusion, bibliography and appendices.
Chapter 1 "CONCEPTUAL ASPECTS REGARDING THE VALUATION OF INCOME-GENERATING REAL ESTATE" - defines the general notions with reference to commercial real estate, the principles and influencing factors and the valuation methods applied to estimate the value of commercial real estate.
Chapter 2 "STRUCTURE AND ANALYSIS OF THE COMMERCIAL REAL ESTATE MARKET IN THE CITY OF CHIȘINĂU" - includes the economic characteristics of the Chișinău, analysis of the commercial real estate market and the financial situation of the subject to evaluation.
Chapter 3 "ASSESSMENT OF THE COMMERCIAL OBJECT MI PIACE RESTAURANT" - contains the description of the object of evaluation and the application of the evaluation methods to determine the final value of the Mi Piace restaurant.