Abstract:
În această lucrare, vor fi luate în considerare aspectele metodologice și practice ale evaluării imobilelor rezidențiale. Vor fi luate în considerare principalele metode de evaluare, avantajele și limitările acestora, precum și aspectele practice legate de colectarea datelor, Analiza pieței și utilizarea metodelor de evaluare. Acest lucru va oferi o înțelegere mai completă a procesului de evaluare a imobilelor rezidențiale și importanța acestuia pentru diferite părți implicate pe piața imobiliară.
Teza de licența este formată din 3 capitole, anexe, grafice și figuri. În primul capitol, a fost studiată o lucrare de cercetare pe temă: Evaluarea bunurilor rezidenţiale aspecte metodologice şi practice. În al doilea capitol este prezentată situația socio-economică a municipiului Chișinău, precum și o analiză a pieței imobiliare din vecinătatea acesteia. În capitolul trei, este prezentată evaluare a bunului imobil rezidențial, respectiv a apartamentelui de pe piața imobiliară secundară din Chișinău, strada Dacia 4, a fost realizată prin utilizarea a două metode de evaluare a imobilelor, și anume metoda vânzărilor directe și metoda costurilor.
Scopul acestei lucrării constă în determinarea valorii de piață a bunului imobil rezidențial și prezentarea unei opinii asupra valorii, prin care evaluatorul demonstreaza ca a luat in considerare toti factorii care afecteaza in mod substantial valoarea.
Actualitatea temei în general, relevanța evaluării imobiliare rezidențiale se datorează rolului său în aspectele financiare, fiscale și juridice, precum și în tranzacțiile imobiliare. Evaluarea corectă și fiabilă asigură corectitudinea, transparența și eficiența în domeniul imobiliar rezidențial.