Abstract:
Necesitatea sistematizării și concentrării legislației dintr-un anumit domeniu sau într-o anumită ramură de drept în coduri, constituie o premisa a respectării normelor de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. În acest context, codificarea dreptului administrativ în Republica Moldova a apărut ca o necesitate de a uniformiza regulile de procedură administrativă, combinată desigur cu cele de procedură în fața justiției administrative.
În acest context, Cod administrativ reglementează cadrul general privind operațiunile și procedura administrativă, procedura emiterii actelor administrative, contractul administrativ, etapa prealabilă a verificării legalității contenciosului administrativ, ca atare. După cum vom prezenta în cuprinsul acestui studiu, Codul administrativ aduce cu sine reglementări noi, instrumente juridice noi în materia procedurii administrative și a actelor administrative, punând în evidență modificări de substanță a actelor administrative, a efectelor survenite prin revocarea, retragerea, nulitatea actului, cât și în materia litigiilor de contencios administrativ.
Concluziile şi opiniile făcute în rezultatul acestui studiu, vor putea aduce unele viziuni de analiză doctrinară, de jurisprudență, proprie sistemului de administrație publică din Republica Moldova, la general, precum şi a formei principale de activitate a organelor administrației publice – elaborarea adoptarea/emiterea şi executarea actelor administrative, în special.
Subiectul dedus cercetării conține unele studii de caz, opinii, comentarii referitor la actul administrativ, ceea ce face ca lucrarea să constituie o sursă de inspirație în domeniu dreptului administrativ.