IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Evaluation of gluten contamination in gluten-free products in the Republic of Moldova

Show simple item record

dc.contributor.author SIMINIUC, Rodica
dc.contributor.author ȚURCANU, Dinu
dc.date.accessioned 2022-10-18T11:21:28Z
dc.date.available 2022-10-18T11:21:28Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation SIMINIUC, Rodica, ȚURCANU, Dinu. Evaluation of gluten contamination in gluten-free products in the Republic of Moldova. In: Journal of Engineering Science. 2022, V. 29, N. 3, pp. 166-175. ISSN 2587-3474, eISSN 2587-3482. en_US
dc.identifier.issn 2587-3474
dc.identifier.issn 2587-3482
dc.identifier.uri https://doi.org/10.52326/jes.utm.2022.29(3).14
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/21555
dc.description.abstract Celiac disease (CD) is an autoimmune condition, triggered by gluten ingestion, which affects the small intestine, destroying the villi. It is considered that in recent years CD has undergone a real "metamorphosis" due to the constant increase in diagnosed cases. The only treatment available for BC is to stick to a gluten-free diet throughout your life. Adherence to a GFD requires strict elimination of gluten-containing products, as patients with CD are very sensitive to the toxic effect of gluten. The purpose of the research is to evaluate whether the products marketed on the territory of the Republic of Moldova, labeled as gluten-free products, are safe for people with celiac disease, from the perspective of their gluten content. The identification of gluten in GF products sold in supermarkets in the capital was done using the GlutenToxPro gluten detection kit for food, beverages, and work surfaces (AOAC-RI). Research has shown that both gluten-free products imported with the Crossed Grain logo and those just labeled gluten-free (both imported and local), pose no risk to people with gluten-related disorders: the gluten content of all samples was up to 20 ppm. Local, non-packaged GF products (developed and made available to consumers by the supermarkets concerned) pose an increased risk of contamination. en_US
dc.description.abstract Boala celiacă (BC) este o afecțiune autoimună, declanșată de ingestia la gluten, care afectează intestinul subțire, cu distrugerea vilozităților. Se consideră că în ultimii ani BC a suferit o adevărată „metamorfoză” din cauza creșterii constante a cazurilor diagnosticate. Singurul tratament disponibil pentru BC este aderarea pe tot parcursul vieții la o dietă fără gluten. Aderarea la un GFD impune eliminarea strictă a produselor care conțin gluten, deoarece pacienții cu BC sunt foarte sensibili la efectul toxic al glutenului. Scopul cercetării constă a evalua dacă produsele comercializate pe teritoriul Republicii Moldova, etichetate ca produse fără gluten, sunt sigure pentru persoanele cu maladia celiacă, din perspectiva conținutului de gluten în ele. Identificarea glutenului în produsele GF comercializate în supermarketurile din capitală s-a realizat cu ajutorul kitului de detecție a glutenului pentru alimente, băuturi și suprafețe de lucru GlutenToxPro (AOAC-RI). Cercetările au arătat că atât produsele fără gluten importate cu sigla Crossed Grain, cât și cele doar etichetate fără gluten (atât de import cât și locale), nu prezintă niciun risc pentru persoanele cu tulburări legate de gluten: conținutul de gluten din toate probele a fost de până la 20 ppm. Produsele GF locale, neambalate (elaborate și puse la dispoziția consumatorilor de către supermarketurile în cauză) reprezintă risc sporit de contaminare. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Technical University of Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Journal of Engineering Science;2022, V. 29, N. 3
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject celiac disease en_US
dc.subject certified products en_US
dc.subject food safety en_US
dc.subject food labeling en_US
dc.subject gluten free food en_US
dc.subject produse fără gluten en_US
dc.subject etichetarea alimentelor en_US
dc.subject maladia celiacă en_US
dc.subject produse certificate en_US
dc.subject siguranța alimentelor en_US
dc.title Evaluation of gluten contamination in gluten-free products in the Republic of Moldova en_US
dc.title.alternative Evaluarea contaminării cu gluten a produselor aglutenice în Republica Moldova en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account