IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Generic algorithm solution in estimation of the iron absorption potential from complex school meals

Show simple item record

dc.contributor.author STURZA, Rodica
dc.contributor.author MIJA, Nina
dc.contributor.author DESEATNICOV, Olga
dc.contributor.author COVALIOV, Eugenia
dc.contributor.author SUHODOL, Natalia
dc.date.accessioned 2021-12-29T10:13:37Z
dc.date.available 2021-12-29T10:13:37Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation STURZA, Rodica, MIJA, Nina, DESEATNICOV, Olga et al. Generic algorithm solution in estimation of the iron absorption potential from complex school meals. In: Journal of Engineering Science. 2021, V. 28, N. 4, pp. 167-179. ISSN 2587-3474, eISSN 2587-3482. en_US
dc.identifier.issn 2587-3474
dc.identifier.issn 2587-3482
dc.identifier.uri https://doi.org/10.52326/jes.utm.2021.28(4).17
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/18624
dc.description.abstract New analytical tools to study iron bioavailability are proposed in this article. An algorithm was devised to predict dietary iron abortion from school meals based on the contents of dietary factors that have the ability to promote or inhibit heme or non-heme iron absorption. The highest absorption rate of iron from representative meals was observed in the presence of ascorbic acid (27,73%) or meat ingredients (27,70%), and the lowest absorption rate – in the presence of Ca (12,40%), tannins (5,83%) and polyphenols (5,36%). Relationships between quantities of total iron intake from foods (dialyzable iron, in vitro assay) and the value of nutritional factors in those are described as exponential equations allowing calculations at any stationary state. In elaborated formula the rate of iron absorbance can be predicted considering one, two or three nutritional factors at the same time. The results emphasize the fact that it is important to understand the meal composition for the correct estimation of iron bioavailability. en_US
dc.description.abstract În articol sunt propuse noi instrumente analitice pentru a studia biodisponibilitatea fierului. A fost conceput un algoritm pentru a prezice aportul alimentar de fier din mesele școlare, pe baza conținutului de factori dietetici care au capacitatea de a promova sau inhiba absorbția de fier hem sau non-hem. Cea mai mare rată de absorbție a fierului din mesele reprezentative a fost observată în prezența acidului ascorbic (27,73%) sau a ingredientelor din carne (27,70%), iar cea mai mică rată de absorbție – în prezența Ca (12,40%), a taninurilor (5,83%) și polifenolilor (5,36%). Relațiile dintre aportul total de fier din alimente (fier dializabil, testări in vitro) și valoarea factorilor nutriționali sunt descrise ca ecuații exponențiale, care permit calcule în orice stare staționară. În formula elaborată, rata de absorbție a fierului poate fi prezisă luând în considerare unu, doi sau trei factori nutriționali concomitent. Rezultatele subliniază faptul că este important să înțelegem compoziția mesei pentru estimarea corectă a biodisponibilității fierului. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Technical University of Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Journal of Engineering Science;2021, V. 28, N. 4
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject iron en_US
dc.subject school meals en_US
dc.subject gastrointestinal digestion en_US
dc.subject fier en_US
dc.subject mese școlare en_US
dc.subject digestie gastrointestinală en_US
dc.title Generic algorithm solution in estimation of the iron absorption potential from complex school meals en_US
dc.title.alternative Algoritm generic pentru estimarea potențialului de absorbție a fierului din meniuri școlare complexe en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account