IRTUM – Institutional Repository of the Technical University of Moldova

Capitalization of secondary wine products - an opportunity for the wine sector of Republic of Moldova and Romania

Show simple item record

dc.contributor.author MUSTEAŢĂ, Grigore
dc.contributor.author BALANUŢĂ, Anatol
dc.contributor.author REŞITCA, Vladislav
dc.contributor.author FILIMON, Razvan Vasile
dc.contributor.author BĂETU, Marius Mihai
dc.contributor.author PATRAŞ, Antoanela
dc.date.accessioned 2021-08-18T08:55:06Z
dc.date.available 2021-08-18T08:55:06Z
dc.date.issued 2021
dc.identifier.citation MUSTEAŢĂ, Grigore, BALANUŢĂ, Anatol, REŞITCA, Vladislav. Capitalization of secondary wine products - an opportunity for the wine sector of Republic of Moldova and Romania. In: Journal of Social Sciences. 2021, V. 4, N. 2, pp. 117-127. ISSN 2587-3490, eISSN 2587-3504. en_US
dc.identifier.uri https://doi.org/10.52326/jss.utm.2021.4(2).12
dc.identifier.uri http://repository.utm.md/handle/5014/16755
dc.description.abstract One of the economy key sectors of Republic of Moldova and Romania is the wine sector, where a progressive trend has prevailed in recent years. But to increase its efficiency it is necessary to use the raw material in a complex way, producing both famous wines and other necessary products, as well as to comply with the rigors of ecological standards. The issue of wine by-products draws the attention and interest of researchers, regulators, industry and consumers and has urged the European Community to a zero waste economy by 2025. The article deals with the chemical composition of the main parts of grapes which depend on a number of factors, such as variety, climatic conditions of the year, vine and wine making practices, condition of the grapes, their maturity, etc. There have been presented physico-chemical characteristics of the wastes obtained from the grapes processing such as: bunches, grape pomaces, piquette and diffusion juice, seeds, wine yeast, tirighia and vinasse. Thus, by making use of wine wastes, a number of valuable products can be obtained that can be used for different purposes. en_US
dc.description.abstract Unul dintre sectoarele cheie ale economiei Republicii Moldova și României este ramura vitivinicolă, unde o tendință progresivă a predominat în ultimii ani. Însă pentru sporirea eficienței sale este necesar de a folosi materia primă într-un mod complex, obținând de rând cu faimoasele vinuri și alte produse necesare, precum și a se conforma rigorilor standardelor ecologice. Problema produselor vinicole secundare atrage atenția și interesul cercetătorilor, organismelor de reglementare, a industriei și consumatorilor și a îndemnat Comunitatea Europeană spre o economie zero deșeuri către anul 2025. În articolul dat este prezentată compoziția chimică a principalelor părți ale strugurilor care depind de un șir de factori, cum ar fi soiul, condițiile climaterice ale anului, practicele viticole și cele oenologice, starea de sănătate a strugurilor, gradul de maturitate a lor, etc. De asemenea, sunt prezentate caracteristicile fizico-chimice ale deșeurilor obținute la prelucrarea strugurilor cum ar fi: ciorchinii, tescovinele, pichetul și zeama de difuzie, semințele, drojdia de vin, tirighia și vinasa. Astfel, valorificând deșeurile de vin, se poate obține o serie de produse valoroase care pot fi utilizate în diferite scopuri. en_US
dc.language.iso en en_US
dc.publisher Technical University of Moldova en_US
dc.relation.ispartofseries Journal of Social Sciences; 2021, V. 4, N. 2
dc.rights Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ *
dc.subject wine industry en_US
dc.subject viticulture en_US
dc.subject wine waste processing en_US
dc.subject deşeuri vinicole en_US
dc.subject waste processing en_US
dc.subject prelucrarea deşeurilor vinicole en_US
dc.title Capitalization of secondary wine products - an opportunity for the wine sector of Republic of Moldova and Romania en_US
dc.type Article en_US


Files in this item

The following license files are associated with this item:

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States

Search DSpace


Browse

My Account