Teza, cu un volum total de 68 de pagini, include: introducere, trei capitole cu 128 de figuri cu lucrări în tehnica mozaic, concluzii, bibliografia din 63 de titluri.
Scopul lucrării constă în cercetarea expresiei artistice a mozaicului şi în popularizarea acestei tehnicii pe teritoriul țării noastre.
Obiectivele propuse: familiarizarea cu istoria tehnicii mozaic, de pe diverse spaţii geografice şi temporale; analiza tipologiei mozaicurilor în funcție de: materiale utilizate, metode de executare, amplasare și expresie artistică; identificarea şi relevarea contribuțiilor principalilor producători și executori de mozaicuri, atât din ţară, cât și peste hotarele acesteia; exemplificarea rolului artistic și decorativ al mozaicului, în diverse spații interioare.
Actualitatea este determinată de raritatea utilizării tehnicii mozaicului în cadrul interioarelor și exterioarelor din Republica Moldova, teza de față prezentând un studiu complex a acesteia, din punct de vedere al istoriei, a tehnicilor de executare, a metodelor de implementare, precum și a companiilor producătoare.
Metodologia este reprezentată de următoarele metode: de analiză şi sinteză a surselor scrise și electronice, de generalizare a materialelor studiate, de exemplificare prin proiectele realizate de autor şi demonstrare a expresiei artistico – plastice și artistico – decorative a tehnicii mozaic.
Valoarea aplicativă a lucrării constă în utilizarea materialelor rezultate în urma cercetării subiectului de toţi cei interesaţi de tehnica mozaic precum: specialişti în domeniu, profesori şi studenţi de la facultăţile de profil, personalul firmelor de profil sau design interior etc. și implementarea proiectelor propuse în interioarele și exterioarele autohtone.
Concluziile studiului sunt direct legate de expresia artistică a mozaicului, astfel încât expresia artistico – decorativă și cea artistico – plastică deosebită a tehnicii mozaic, precum și rezistența sporită a acestui material şi durabilitatea sa în timp, favorizează utilizarea sa pe larg, atât în exteriorele cât și interioarele Republicii Moldova.
La thèse, avec un volume total de 68 pages, comprend: introduction, trois chapitres avec 128 figures avec œuvres en technique de la mosaïque, conclusions, bibliographie de 63 titres.
Le but de cette thèse est la recherche de l'expression artistique de la mosaïque et dans la popularisation de cet art dans notre pays.
Les objectifs: la familiarisation avec l'histoire de l'art de la mosaïque, de diverses zones géographiques et du temps; analyse de la typologie des mosaïques par: les matériaux utilisés, les méthodes d'exécution, l'emplacement et d'expression artistique; l'identification la contribution des principaux producteurs et exécuteurs de mosaïques, à la fois dans le pays et au-delà de ses frontières; illustrer le rôle de la mosaïque artistique et décoratif dans divers endroits.
L'actualité est déterminée par la rareté de l'utilisation d'art de la mosaïque dans les intérieurs et les extérieurs de la Moldavie, cette thèse présentée une étude approfondie de celui-ci en termes d'histoire, les techniques d'exécution, les méthodes de mise en œuvre, ainsi que les sociétés de production.
La méthodologie est représenté par les méthodes suivantes: analyse et synthèse des sources écrites et électroniques, la généralisation des matériaux étudié, l'illustration des projets realisé par l'auteur et de démonstration du l'expression artistique - plastique et artistique - décoratif de la technique du mosaïque.
La valeur aplicative du travail est d'utiliser des matériaux de recherche au cours de tous ceux intéressés par le sujet de la technique du mosaïque comme les spécialistes, les enseignants et les étudiants des facultés de profil, des employés des entreprises de profil ou de design d'intérieur, etc. et la mise en œuvre des projets proposé d'intérieurs et d'extérieurs d'origine.
Les résultats sont directement liés à l'expression artistique de la mosaïque, sorte que l'expression artistique - décoratif et artistique - plastique de la technique du mosaïque, ainsi que la résilience accrue de ce matériau et sa durabilité dans le temps, favorables à son utilisation largement à la fois comme d'extérieur et d'intérieur du Moldavie.