Abstract:
Lucrarea are ca scop, cercetarea complexă și multilaterală a instituției răspunderii delictuale- ca formă a răspunderii juridice civile, prin determinarea naturii sale juridice, a locului și importanței sale în ansamblul răspunderii juridice civile, scopului și principiilor de aplicare a acesteia, caracterelor, condițiilor, funcțiilor, evidențierea și cercetarea varietăților răspunderii delictuale, prin prisma legislației Republicii Moldova în raport cu cea străină. Totodată, scopul lucrării rezidă în elucidarea noilor aspecte ce privesc răspunderea civilă delictuală. De asemenea, ne propunem a formula concluzii, în rezultatul investigațiilor efectuate în lucrare, ce ar contribui la îmbogățirea doctrinei în domeniul dat.Lucrarea debutează cu introducere, fiind structurată în patru capitole divizate în subcapitole, urmate de concluzii generale și recomandări, lista bibliografică.
Partea introductivă a lucrăririi constituie argumentarea științifică a temei cercetate, realizată prin expunerea actualității și importanței temei investigate, gradului de cercetare, scopului și obiectivelor propuse spre realizare.
În capitolul 1 –„ Fenomenul răspunderii civile delictuale și a funcțiilor acesteia în contextul cercetărilor juridice” se face analiza detaliată a instituției răspunderii delictuale, ca formă a răspunderii civile, reflectată în lucrările doctrinarilor autohtoni, ruși, români și din alte state, precum și a cadrului normativ ce reglementează instituția răspunderii civile delictuale.
În capitolul 2- „Aspecte teoretice generale privind instituția răspunderii civile delictuale” s-a efectuat cercetarea, pornind de la definirea instituției răspunderii civile delictuale, efectuarea unei comparații a definițiilor sugerate de doctrină, fiind formulată în acest sens o definiție proprie a conceptului de răspundere civilă delictuală. Totodată ne-am propus a scoate în evidență locul și importanța răspunderii delictuale în ansamblul răspunderii civile, funcțiile acesteia, condițiile generale necesare declanșării răspunderii civile delictuale.
În capitolul 3- „Modalitățile (felurile) răspunderii civile delictuale” sunt analizate varietățile răspunderii delictuale conform clasificării date de doctrină, prin evidențierea fundamentului fiecărui tip de răspundere, a condițiile necesare declanșării răspunderii, efectelor acesteia, reieșind din literatura de specialitate și cadrul normativ ce reglementează subiectul dat. Fiind adepții clasificării varietăților răspunderii civile delictuale, în: răspundere delictuală obiectivă și subiectivă, în prezentul capitol sunt analizate detaliat
În capitolul 4- „Studiu de caz în domeniul răspunderii civile delictuale” au fost expuse rezultatele cercetării și/sau aplicabilității răspunderii delictuale în practică. Modalitatea de funcționare a acestei instituții în cazuri practice, totodată fiind cercetate în detaliu cazuri practice ce au ca obiect răspunderea delictuală, prin prisma soluțiilor adoptate de instanțele judecătorești naționale.
Lucrarea finalizează cu formularea concluziilor generale și a recomandărilor, ce reprezintă o sinteză și generalizare a argumentelor, tezelor și constatărilor efectuate pe parcursul lucrării, a principalelor rezultate a investigațiilor științifice, îndreptate spre completarea și îmbogățirea doctrinei în acest domeniu.
Description:
Fișierul atașat conține: Rezumat, Abstract, Cuprins, Introducere, Bibliografie.