The objective of the study was to emphasize the consumers’ attitude regarding the salt intake in Republic of Moldova. The Government of the Republic of Moldova has committed itself to reducing salt consumption at the national level among the population by 2020 to less than 8 g per day (a 30% reduction). This objective is provided in the National Action Plan for 2016-2020 and the National Program in the field of Food and Nutrition 2014 - 2020. The actions are part of the National Strategy for the Prevention and Control of Noncommunicable Diseases. Data collection was conducted in the period January 2020 and June 2020 through a questionnaire concerning this issue. The main objectives of the study were to identify foods that lead to high sodium intake in the adult population and to analyze practices, attitudes, behaviour and knowledge about salt consumption. It has been found that citizens consume excessive amounts of salt. About 90% of respondents are aware that excess intake of salt is associated with the incidence of adverse health conditions, more than 54% indicated they were trying to reduce their current intake of salt, and only 26% of respondents claimed to know the existence of a recommended maximum value of salt or sodium intake. The high salt intake is mostly caused by the consumption of highly processed food as meat, cheese, bread or preserved vegetables. Additional effort by providing information is required to increase consumers’ knowledge about the effect of salt on health status, about products with a high salt content, and about the limit for salt intake.
Obiectivul prezentului studiu este de a sublinia atitudinea consumatorilor din Republica Moldova cu privire la aportul de sare. Guvernul Republicii Moldova s-a angajat să reducă consumul de sare la nivel național în rândul populației până în 2020 la mai puțin de 8 g pe zi (o reducere de 30%) conform Planului național de acțiune pentru 2016-2020 și Programului național în domeniul alimentației și nutriției 2014-2020. Colectarea datelor a fost efectuată în perioada ianuarie-iunie 2020. Chestionarul a vizat identificarea alimentelor cu un aport ridicat de clorură de sodiu la populația adultă, analiza practicilor, atitudinilor, comportamentului și cunoștințelor despre consumul de sare. Drept rezultat, s-a constatat un consum excesiv de sare. Aproximativ 90% dintre respondenți sunt conștienți de faptul că aportul excesiv de sare este asociat cu incidența unor condiții adverse de sănătate, mai mult de 54% au indicat că încearcă să reducă consumul actual de sare și doar 26% dintre respondenți au susținut că știu despre existența valorii maxime recomandate a aportului de sare. Consumul de alimente înalt procesate, în special de carne, brânză, pâine sau legume conservate contribuie cel mai mult la majorarea acestui indicator. Așadar, este necesar un efort suplimentar prin furnizarea de informații pentru a spori cunoștințele consumatorilor despre efectul sării asupra stării de sănătate și produselor cu un conținut sporit de sare.