Browsing by Author "GAINA, Boris"

Sort by: Order: Results:

  • BOISTEAN, Alina; CHIRSANOVA, Aurica; ZGARDAN, Dan; MITINA, Irina; GAINA, Boris (Tehnica UTM, 2020)
    Acetic acid bacteria occur in sugar and alcoholised, slightly acid niches such as flowers, fruits, beer, wine, cider, vinegar, souring fruit juices and honey. On these substrates they oxidize the sugars and alcohols, ...
  • KHODASEVICH, Michail; SCORBANOV, Elena; CAMBUR, Elena; GAINA, Boris; DEGTУAR, Natalу (Tehnica UTM, 2018)
    It was demonstrated one of the possible ways for solving the authenticity problem of matured wine distillates. Using as a reference spectral information about wine distillates of transmission spectra, angular dependence ...
  • GAINA, Boris; TUDORACHE, Gheorghe; TOFAN, Eugenia (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2020)
    Inceputul activităţii ştiinţifice a lui Nicolae Taran este marcat de colaborarea sa cu una dintre cele mai prestigioase instituţii ale fostei URSS – Institutul Unional de Cercetări Ştiinţifice in Viticultura şi Vinificaţie ...
  • BOISTEAN, Alina; CHIRSANOVA, Aurica; CIUMAC, Jorj; GAINA, Boris (Federal Research Center for Food Systems of Russian Academy of Sciences, 2020)
    In this study, the physicochemical properties of Italian and German bentonites were evaluated, including the physicochemical characteristics of white wine vinegar. Once established, the optimal clarification regime and its ...
  • BOISTEAN, Alina; CHIRSANOVA, Aurica; CIUMAC, Jorj; GAINA, Boris (Federal Research Center for Food Systems of Russian Academy of Sciences, 2020)
    In this study, the physicochemical properties of Italian and German bentonites were evaluated, including the physicochemical characteristics of white wine vinegar. Once established, the optimal clarification regime and its ...
  • GAINA, Boris; STURZA, Rodica; BORTA, Ana-Maria (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The management of grape pomace waste represents an important environmental issue. On the other hand, grape pomace as a by-product of wine production represents a valuable source of important nutrients. But for the valorisation ...
  • DUCA, Gheorghe; GAINA, Boris; STURZA, Rodica (Academia de Științe a Moldovei, 2010)
    The problem of population exposure to phthalates contamination is a major concern to international regulatory bodies, but also non-governmental organizations, environmentalists, etc. The rejection by Rospotrebnadzor of ...
  • COVALIOV, Victor; UNGUREANU, Dumitru; COVALIOVA, Olga; GAINA, Boris; DUCA, Gheorghe (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova, 2005-06-30)
    Invenţia se referă la procedeele de epurare biochimică anaerobă-aerobă a apelor reziduale pentru purificarea de compuşi organici şi poate fi utilizată la staţiile de epurare în industriile vinicolă şi alimentară. Procedeul ...
  • BOIŞTEAN, Alina; CHIRSANOVA, Aurica; GAINA, Boris; SIMINIUC, Rodica (Agentia de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI), 2021-04-30)
    Invenţia se referă la industria alimentară, şi anume la un procedeu de obţinere a oţetului din vin alb. Procedeul, conform invenţiei, include spălarea cojilor de nuci, uscarea acestora la temperatura de 30...40°C timp de ...
  • BOIȘTEAN, Alina; CHIRSANOVA, Aurica; SIMINIUC, Rodica; REȘITCA, Vladislav; GAINA, Boris (Romanian Inventors Forum, 2021)
    The invention relates to the food industry, and in particular to a method of acetic acid fermentation of white wine vinegar using a filler made from walnut shells.
  • GAINA, Boris; FEDORCHUKOVA, Svetlana; KOBIRMAN, Galina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Impactul activității sferei cercetare/dezvoltare din Republica Moldova și rezultatele ei joacă un rol important în dinamizarea dezvoltării sustenabile a ramurilor de bază a economiei naționale: agricultura și industria ...
  • BOIȘTEAN, Alina; CHIRSANOVA, Aurica; SIMINIUC, Rodica; GAINA, Boris (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2021)
    Invenția se referă la industria alimentară și, în special, la o metodă de fermentare acetică a oțetului de vin alb folosind un substrat din coji de nuci și alune. În metoda propusă, conform invenției, cojile sunt spălate ...
  • GAINA, Boris (Universitatea Tehnica a Moldovei, 2016)
    Prin cercetările vitivinicole de excepţie şi promovarea neamului românesc pe toate meridianele globului privind arta cultivării viţei de vie şi celei de a produce vinuri de calitate, acad. Valeriu D. COTEA şi-a căpătat un ...

Search DSpace

Browse

My Account