Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • SCUTARU, Iurie; DRUȚĂ, Vadim (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Strugurii roșii de viță-de-vie constituie o sursă importantă de compuși fenolici, ce posedă importante proprietăți fiziologice. O anumită cotă a lor trece în rezultatul procesării în vin și contribuie esențial la formarea ...
  • SANDU, Iuliana; PARUȘ, Irina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    În lucrare se discută unele particularități ale extracției substanțelor biologic active (naftochinonei juglonă și polifenolilor) din pelicula miezului de nucă. Datorită dimensiunilor și formei complexe a miezului de nucă, ...
  • OLARI, Silvia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2017)
    Acest studiu include analiza bibliografică asupra compoziției chimice, valorii nutritive și calităților semințelor de in (Linum usitatissimum). Acestea conțin o cantitate mare de polizaharide. S - a elaborat o metodă de ...
  • BAERLE, Alexei; SANDU, Iuliana (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Pentru a evalua influența alcoolului etilic (X1), carbonatului de sodiu / acidului citric, H3Cit (X2) și enzimei poligalacturonază, PGU (X3), a fost planificat experimentul trifactorial binivelar, EFF 23-1. Probele de ...
  • DUMITRAS, Petru; BOLOGA, Mircea; CUBRIŢCAIA, Tatiana; BALAN, Gheorghe; STÎNGACI, Eugenia (Technical University of Moldova, 2017)
    În lucrare sunt prezentate cercetările experimentale privind tratarea cavitaţională ultrasonoră a seminţelor de tomate nefărămiţate în soluţia apă-alcool 70%. După tratarea cavitaţională compoziţia obţinută a fost supusă ...
  • SANDU, Iuliana; BAERLE, Natalia; SAVCENCO, Alexandra; BAERLE, Victor (Tehnica UTM, 2019)
    Prezența cantităților mari de substanțe fenolice în pielița miezului de nuci se reflectă negativ asupra calității alimentelor derivate. Extracția preventivă a polifenolilor reprezintă o cale posibilă pentru rezolvarea ...
  • CARABULEA, Boris; MOTRIUC, Svetlana (Tehnica UTM, 2014)
    Articolul prezintă o lucrare de sinteză privind extragerea coloranţilor naturali din materii prime vegetale, tipurile de solvenţi utilizaţi la extragerea coloranţilor alimentari din materie primă vegetală. Se aduc regimuri ...
  • CARABULEA, Boris; MOTRIUC, Svetlana; CARABULEA, Vera (Tehnica UTM, 2014)
    În lucrarea dată sunt prezentate rezultatele cercetărilor privind extragerea colorantului de betaină din sfecla roşie cu utilizarea enzimelor cu acţiune celolitică şi amilolitică. Sunt prezentate date privind pierderile ...
  • BOLOGA, M.; VRABIE, E.; STEPURINA, T.; VRABIE, V.; ILIASENCO, O.; PALADII, I.; SPRINCEAN, C.; POLICARPOV, A.; GONCIARUC, V. (Technical University of Moldova, 2017)
    Procesarea electrofizică a zerului reprezintă o metodă avansată, ce se bazează pe activarea electrochimică a mediilor disperse și prevede electrofracționarea zerului cu obţinerea concentratelor proteice minerale (CPM) și ...
  • PALADII, Irina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2018)
    Scopul și Obiectivele lucrării sunt: extragerea concentratelor proteice minerale(CPM) cu conținut proteic predeterminat în dependenţă de regimurile de procesare (consumul de energie, valorile pH şi a potenţialului de ...
  • RUSANOVSCHI, V.; RUSANOVSCHI, M.; STOICEV, P. (Tehnica UTM, 2013)
    În lucrare este propusă procedura mixtă calcul-experiment de extragere a parametrilor relevanţi la acţiunea iradierii ionizante din caracteristicile de intrare şi de ieşire a elementelor active. Degradarea acestora la ...
  • GUȚU, Stella; CALCATINIUC, Dumitru (Tehnica UTM, 2019)
    Dat fiind faptul că industria vitivinicolă este foarte dezvoltată în Republica Moldova, iar deșeurile rezultate în procesul de producție a vinurilor de struguri sunt, în mare parte, neutilizate, se propune o variantă ...
  • IVANIUC, Corina (Technical University of Moldova, 2019)
    This article describes the concept of culture that includes knowledge, traditions, words, abstract norms, religion and other aspects of a nation. Сulturаl tоurism inсludes alive аnd аrtistiс fоrms оf humаn expressiоn ...
  • CUCIURCĂ, Angela; ZAHARIA, Virginia (Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova, 2023)
    The topicality of the addressed subject resides in the interest shown in knowing extradition as a form of international legal assistance in criminal matters. In achieving the collaboration of the states in the fight against ...
  • CATARANCIUC, Sergiu; BRAGUȚA, Galina (Bons Offices, 2018)
    Knowing m-extreme points of a set often simplifies the procedure of convex hull construction and the study of its properties. Let denote by extm(A) the set of all m-extreme points of the set A.
  • BARBU, D. (Tehnica UTM, 2019)
    The intelligent glasses presented in this paper, I think it could be a useful device for those with low vision or blindness, so they have the certainty that when they are in open spaces when the visibility is very low in ...
  • BARBU, D. (Tehnica UTM, 2019)
    The paper is intended to be the basis for a device designed to increase road safety by preventing accidents and helping to save lives. It works based on the distance between the cornea and the frame of the glasses. When ...
  • TABAN, Valeriu (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    La thèse présentée met en valeur le résultat d’une étude sur les voitures écologiques comme un moyen de transport avec des perspectives et une alternative pour les autos ayant un impact sur l’environnement.
  • GUȚU, Crina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Le concept et les principes de l'économie circulaire dans l'ensemble du système alimentaire sont de plus en plus courants car ils peuvent réduire leur empreinte environnementale et minimiser les pertes et le gaspillage ...
  • CIOBANU, Elena; CROITORU, Catalina; BOUR, Cristina; SURDU, Aliona (Tehnica UTM, 2018)
    L'évaluation de l'état nutritionnel de la population est une méthode essentielle pour identifier les problèmes de santé. La malnutrition et l'obésité sont des exemples de problèmes nutritionnels graves, mais c'est aussi ...

Search DSpace

Browse

My Account