Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • URSU, Mihaela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Strugurii recoltați la nivel mondial sunt utilizați în vinificație, iar odată cu dezvoltatea acestei industrii crește și volumul de subproduse însoțite, cum ar fi tescovină de struguri, semințe, etc. Aceste produse sunt ...
  • BANARU, Svetlana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Orice localitate are un patrimoniu cultural bogat, care doar fiind valorificat la maxim și promovat prin prisma turismului rural bine organizat, poate duce la o creștere socială, educațională și economică a societății. Satul ...
  • COBLEAN, Olesea (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2009)
    Redefinirile moderne ale funcţiilor bibliotecilor s-au produs ca o reacţie la cerinţele societăţii. În prezent cerinţa socială se identifică cu incluziunea socială. Or, anume cerinţa socială condiţionează o serie de ...
  • CANJA, Ana (Tehnica UTM, 2016)
    Scopul studiului de cercetare constă în valorificarea produselor cerealiere în calitate de concentrate alimentare pentru mic-dejun destinate alimentației curative, și anume, categoriei de consumatori ce suferă de diabet ...
  • CARABAJAC, Elena (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2019)
    Problema abordată în această lucrarea este posibilitatea fortificării crenvurștilor din carne de pasăre cu vitamine, microlelemente și fibre alimentare, prin sursse naturale, prin adăugarea în rețetă a materiei prime vegetale.
  • STURZA, Rodica (Academia de Științe a Moldovei, 2023)
    Produsele secundare agroalimentare sunt generate de-a lungul lanțului de producție. O reducere semnificativă sau o mai bună gestionare a acestora ar putea îmbunătăți securitatea alimentară și spori sustenabilitatea ...
  • RUSU, Nicolae; LÎSÎI, Aliona (Academia de Studii Economice din Moldova, 2020)
    The problem of using alternative energy sources has been and remains very current both nationally and internationally, especially in the context of depletion of oil reserves, pollution generated by its use, but also the ...
  • TELIBAN, Gabriel-Ciprian; MIHALACHE, Gabriela; STOLERU, Vasile; POPA, Lorena-Diana; PATRAŞ, Antoanela (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Utilizarea deșeurilor organice în agricultură, prin compostarea prealabilă a acestora, constituie o bună opțiune de gestionare a cantităților mari de deșeuri generate de prelucrarea agroindustrială a legumelor. În acest ...
  • LUNGU, Lidia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2019)
    Obiectivele acestui studiu științifică constau în valorificarea sângelui alimentar în forma sa integrală sau derivatele acestuia pentru utilizarea în fabricarea produselor din carne pentru alimentația copiilor cu vârsta ...
  • COVACI, Ecaterina; BOEŞTEAN, Olga; NETREBA, Natalia (Authentication and Conservation of Cultural Heritage. Research and Technique, Iași, 2024)
    Scopul cercetării practice a constat în elaborarea tehnologiei și adaptarea rețetei clasice pentru produse făinoase de cofetărie sigure cu destinație funcțională utilizând materia secundară obținută în urmă prelucrării ...
  • GROSU, Carolina (2016)
    Scopul lucrării: studiul calităţii nutriţionale şi senzoriale ale şrotului de nuci Juglans regia L. şi identificarea condiţiilor optimale de prelucrare şi utilizare a lui în alimentaţie. Obiectivele lucrării sânt: evaluarea ...
  • FLOREA-BURDUJA, Elena; TOCARCIUC, Alina; CANGAȘ, Svetlana (Institutul Patrimoniului Cultural, 2021)
    Împletitul dantelelor / horboțelelor sau croșetarea este o modalitate tehnico-decorativă de împodobire a produselor țesute de uz casnic şi de înfrumusețare a locuințelor, de decorare a pieselor vestimentare şi de ritual. ...
  • ISCHIMJI, Ana; DANILA, Victoria; ISCHIMJI, Nicolai (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2020)
    The study of the traditional Moldovan bondita as a component part of the national costume contributes to the development of the sustainable use of the intangible cultural heritage. It is an objective of scientific exploitation ...
  • VISANU, Vitali (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Tescovina reprezintă subprodusul rezultat de la presarea strugurilor și a mustuielii dulci sau fermentate, în compoziție se găsesc: ciorchinii, pielițele, semințele și resturile de must sau vin neextrase la presare. Vița ...
  • URMANSCHI, Andreea (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The article is a theoretical study that reflects the use of ornamental motifs in the traditional interior. Also, the specifics of the ornamental motifs used by our ancestors in the decoration of the interiors, the gates ...
  • SPĂTARU, Tatiana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Conținutul articolului include analiza sociologică a valorilor culturale din perspectiva percepției populației Republicii Moldova. Este explorată corelația dintre valorile culturale și percepția populației. Metodologia ...
  • CIOBĂNESCU, Ștefan Adrian; CĂPITANU, Cătălin; CIOBANU, Nicușor; OMER, Akan; POPESCU, Gabriel (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Pe parcursul acestei lucrări vom observa influențele valorilor etice în sistemul administrației penitenciare din România și răspunsul din perspectiva managementului organizațional pentru însușirea și perpetuarea acestora ...
  • BALTAG, Dumitru; MUNTEANU, Rita (Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, 2023)
    Legal values over the centuries become an integral part of our society, creating a sense of community and belonging, helping to establish meaningful relationships between individuals. Legal values encourage the creation ...
  • CAZAC, Viorica; CÎRJA, Jana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    The traditional costume represents a complex multifunctional system with multiple valences that have made it not only an element of traditional art as an artistic object, but also a subject of touristic, educational and ...
  • CIOCANU-COTOROBAI, Maria (Tehnica UTM, 2013)
    Omul pe tot parcursul vieţii se află atât în lumea valorilor, cât şi a pseudovalorilor. El se află permanent în situaţia de a alege binele din tumultul vieţii, frumosul din tot ce este caraghios, adevărul din multitudinea ...

Search DSpace

Browse

My Account