Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • DULGHERU, Valeriu; CANTEMIR, Lorin; PIHLER-TENNENBERG (DULGHERU), Natalia; PIHLER-TENNENBERG, Alex (Tehnica UTM, 2014)
    The article descibes some Dacian traces discovered in England. The AE 1997.1779a document attests that from 20 cohorts that were in Britain under the command of Trebius Germanus, 4 of them (Cohors Primae Aelia Dacorum ...
  • MOUSA, Marwan S.; TULBURE, Ildiko; QALAWI, Karam Al (Technical University of Moldova, 2024)
    Considering the energy needs of human beings on a global level, attention is currently oriented to existing possibilities of using renewable energy resources. In this context Arab countries could play an important role ...
  • LUPAŞCO, A.; BANTEA-ZAGAREANU, V.; Rotari, E. (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2014)
    În prezenta lucrare este studiat rezultatele uscării rădăcinilor de brusture prin metodele convecţie şi combinată (convecţie + microunde) în regim de impulso-discret. Sunt analizate curbele de uscare şi curbele vitezei ...
  • BERNIC, Mircea (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2006)
    În monografie este prezentată informaţia referitoare la studiul teoretic şi practic al utilizării câmpurilor electromagnetice în calitate de sursă eficientă de energie în procesul de deshidratare a fructelor şi legumelor, ...
  • MELENCIUC, Mihail (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Scopul lucrării: Elaborarea tehnologiei și a instalației pentru uscarea fructelor de pere în atmosferă controlată de dioxid de carbon. Obiectivele lucrării: Cercetarea procesului de uscare a perelor în atmosferă controlată ...
  • BERNIC, Mircea (Tehnica-Info, 2011)
    Una din metodele cele mai eficiente de păstrare a produselor oleaginoase este uscarea. Aceasta determină necesitatea de elaborare continue a procedeelor noi de uscare, care să asigure calitate înaltă a produsului finit și ...
  • LUPAŞCO, A.; BERNIC, M.; ROTARI, E.; BĂLAN, Iu. (Tehnica UTM, 2013)
    În lucrarea dată sunt prezentate rezultatele uscării a rădăcinilor de păpădie prin convecţie şi prin metoda combinată în regim de oscilaţie cu utilizarea energiei microundelor. Sunt analizate curbele de uscare şi curbele ...
  • DODON, A. (Editura U.T.M., 2007)
    Se prezintă rezultatele cercetărilor experimentale a uscării crupelor de soriz prin metoda convectivă , şi de asemenea prin metoda combinată cu folosirea curenţilor de frecvenţă supraînaltă. Sunt calculate caracteristicile ...
  • NETREBA, N. (Editura U.T.M., 2009)
    În lucrarea dată a fost studiată influenţa microundelor în regim impulso-discret asupra caracteristicilor cinetice ale procesului de uscare a strugurilor de soiuri apirene.
  • Mesager Universitar (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2011)
    Studentul FIMM Sergiu Mihăilă, specialitatea „Maşini şi aparate în industria alimentară”, sub egida conducătorului ştiinţific Victor Oţel, şi-a propus să elaboreze o instalaţie de prelucrare a vinetei prin electroplasmoliză, ...
  • MATRAN, Irina Mihaela; VLĂSCEANU, Gabriela (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Unlike meat obtained from cell cultures, for which there are currently no European Regulations for authorization as an ingredient/new food in the European Union (EU) and no legislative regulation regarding the labeling of ...
  • GARABA, Evelina (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2023)
    Allura Red AC or Red dye 40 is a synthetic red food colouring that is frequently used in the food industry to make food more visually appealing to consumers. In order to avoid excessive use of Red Dye 40, numerous countries ...
  • POPESCU, Liliana; GHENDOV-MOSANU, Aliona; CESCO, Tatiana (Technical Universiry of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Apple pomace is an excellent source of phytochemicals and contains significant amounts of insoluble sugars, including cellulose 127.9 g/kg DW, hemicellulose 7.2 to 43.6 g/kg DW, lignin 15.3 to 23.5 g/kg DW and can therefore ...
  • STAVILA, Cristian; RUMEUS, Iurie (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    In this paper, the effect of the addition of beetroot and spinach powders in the dough preparation process on the sensory and physico-chemical properties of the bread core was studied. Thus, six samples of bread were ...
  • STURZA, Rodica; GHENDOV-MOSANU, Aliona; SANDULACHI, Elisaveta; BALAN, Greta; COJOCARI, Daniela (Tehnica–Info, 2018)
    In recent times, wheat flour bakery products have been increasingly affected by Mesentericus disease (bread ropiness), which is a serious problem for bakeries. This problem is generated by a relatively heterogeneous microbial ...
  • CĂLUGĂR, Anamaria; LEMNE, Cristian Ștefănel; BABEȘ, Anca Cristina; BORA, Florin Dumitru; BOZDOG, Călin; BUNEA, Claudiu Ioan (Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2021)
    To improve the quality of horticultural crops are used a series of biostimulants to accumulate the amount of sugar and increase the intensity of color. The study took a variety of table grapes with medium maturity, Muscat ...
  • KOSTADINOV, Kostadin (Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2015)
    În timpul perioadei 2012-2013 a fost efectuat un studiu cu privire la efectul utilizării sedimentelor organice-minerale de adâncimi mari (sapropelul) din Marea Neagră ca amendament pentru substratul sol aluvionar de ...
  • ȘAITAN, Olesea; REȘITCA, Vladislav; GHENDOV-MOȘANU, Aliona (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Agro-industrial waste is the most abundant and renewable resource not only in the Republic of Moldova, but throughout the world. The accumulation of this biomass in huge quantities every year, leads to the deterioration ...
  • TOROSYAN, G. H.; KUDRYAVTSEV, A. G.; TOROSYAN, N. S. (Technical University of Moldova, 2011)
    It has been offered the convenient method for successful sorption of ammonia and organic pollutants from water. The given method can be applied at river water treatment processes by using domestic natural sorbents. The ...
  • TSIUNDYK, Oleksandr; LAPINSKAYA, Alla; FIHURSKA, Liudmyla; CHERNEHA, Ilona (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Based on the analysis of the problems of using fresh potato peelings in the production of mixed fodders, their physical properties, chemical and microbiological indicators were studied, which distinguishes potato peelings ...

Search DSpace

Browse

My Account