Browsing Articole ştiinţifice by Title

Sort by: Order: Results:

  • BOBICEV, Victoria; SOKOLOVA, Marina; EL EMAM, Khaled; JAFER, Yasser; DEWAR, Brian; JONKER, Elizabeth; MATWIN, Stan (JMIR Publications, 2013)
    The goal was to build a system that accurately attributes authorship of messages posted on medical forums. The Authorship Attributor system uses text analysis techniques to crawl medical forums and automatically correlate ...
  • CAPCANARI, Tatiana; COVALIOV, Eugenia; CHIRSANOVA, Aurica; NEGOIȚA, Cătălina; SIMINIUC, Rodica (Galaţi University Press, 2023)
    A potential source of functional ingredients for the food industry are processed oilseeds. Currently, hemp (Cannabis sativa L.) seed oil cake is mainly used in feed production as an additive for farm animals feeding. At ...
  • ŢURCAN, Rina; ŢURCAN, Iuliu (Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova, 2011)
    Finanţarea afacerilor poate fi efectuată din surse proprii şi din surse împrumutate. În situaţiile în care sursele proprii nu sunt suficiente, antreprenorul recurge adesea la surse externe de finanţare. În acest articol ...
  • LÎSÎI, Tatiana (Academia de Studii Economice din Moldova, 2008)
    Succesul afacerii este influenţat direct de capacitatea capitalului bancar de a mobiliza şi utiliza resursele în vederea dezvoltării materialelor multifuncţionale bazate pe cunoaştere, precum şi participarea la programe ...
  • NETREBA, Natalia; BOEȘTEAN, Olga; GUREV, Angela; DRAGANCEA, Veronica (Universitatea de Stat "Bogdan Petriceicu Hasdeu", Cahul, 2022)
    Scopul cercetărilor a fost de a studia caracteristicile fizico-chimice ale semințelor de struguri. Au fost studiate probe semințe de struguri din soiurile Chardonnay și Pinot cultivate în Republica Moldova. Au fost determinate ...
  • BANTEA, Valentina; LUPAŞCO, Andrei; TARLEV, Vasile; BRAGA, Elena; OSADCI, Ana; CIUBATICO, Olga (Universitatea de Stat „Alecu Russo“ din Bălţi, 2009)
    Uscarea - este un proces tehnologic complex, care trebuie să asigure nu numai păstrarea indicilor de calitate a materialului, dar şi in unele cazuri îmbunătăţirea acestor indici. In lucrarea respectivă sunt studiate ...
  • STOICEV, Petru; ROŞCOVAN, Gheorghe; RADU, Rodion; PALANCICĂ, Victor; MARTÎNIUC, Nicolai; TOPALĂ, Pavel; BALANICI, Alexandru; OJEGOV, Alexandr (Universitatea de Stat „Alecu Russo“ din Bălţi, 2009)
    În lucrare este prezentată caracteristica tehnică a aliajului electrolitic Fe-Ni, cu proprietăţi de autolubrifiere în baza caprolactamei. Premisele teoretice de elaborare a aliajului obţinut au fost confirmate prin încercări ...
  • GRIŢCO, Maria (Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova, 2016)
    Economia globală se caracterizează nu numai prin comerţul liber cu bunuri şi libera circulaţie a capitalului, ci şi servicii de telecomunicaţii, privite ca parte distinctă a activităţii umane. Trecerea timpului a dovedit, ...
  • COVACI, Ecaterina (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2024)
    The paper elucidates the potential of biologically active substances of sour cherry, blackcurrant, and bitter cherry fruits through the prism of fundamental research and quantifications achieved through analytical methods ...
  • CUŞMENCO, Tatiana; BULGARU, Viorica; SANDULACHI, Elisaveta; MACARI, Artur (Academia de Ştiinţe a Moldovei, 2022)
    Milk is an excellent source of well-balanced nutrients and shows, also, biological activity that influence digestion, metabolic responses to absorbed nutrients and disease resistance. In this paper, 3 yogurt samples were ...
  • URSATII, Nicolai; VOLCONOVICI, Ina (Universitatea Agrară de Stat din Moldova, 2020)
    Scopul cercetărilor prevede: Studierea problemei câmpului magnetic în generatorul sincron axial cu două rotoare excitat de magneții permanenți. Pentru realizarea scopului propus au fost înaintate următoarele obiective: ...
  • GUREV, Angela; BOEȘTEAN, Olga; DRAGANCEA, Veronica; MÂNDRU, Anastasia (Universitatea. de Stat "B. P. Hasdeu" din Cahul, 2021)
    Un șir de studii demonstrează că conținutul de substanțe biologic active în struguri depinde de mai mulți factori, cum sunt condițiile de cultivare (solul, apa, lumina, temperatura, etc.), maturitatea și desigur, factorul ...
  • GUŢU, Corina (Institutul de Energetică al AȘM, 2007)
    În lucrare sunt prezentate un şir de caracteristici ale radiaţiei solare, necesare pentru calculele de dimensionare şi economice ale instalaţiilor destinate valorificării acestei forme de energie: intensitatea globală a ...
  • ŢĂRNĂ, Ruslan (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova, 2001)
    Produsele alimentare, inclusiv nucile (Juglans Regia L.), posedă o componenţă chimică complexă [1] şi sunt determinate de un şir de parametri, care trebuie să fie luaţi în considerare la calcularea proceselor şi aparatelor ...
  • COJUHARI, Tamara; VRABIE, Tatiana; KRUPENIKOV, Igor; STRATULAT, Petru; CRIVOV, Ludmila; VORONŢOV, Veaceslav; COTERNEAC, Pavel (Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, 2013)
    Lucrarea dată prezintă analiza stării hidrofizice a solurilor reprezentative din Rezervaţia “Codrii”, în cadrul a trei parcele de supravegere continuă, în funcţie de tipul de vegetaţie. Raporturile indicilor calitativi şi ...
  • LUNGU, Viorelia (Centrul Educaţional Pro Didactica, 2009)
    Caracterul inovativ al educaţiei prospective este legat de introducerea schimbărilor. Raportate la noua dinamică a fenomenului social, acestea solicită o abordare din perspectivă viitorologică, dar şi globală. Ca element ...
  • PLATON, Liliana (Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, 2018)
    În articolul ce urmează sunt scoase în evidență procesul și tendințele de interpretare ale subiectelor tematice din pictura figurativă moldovenească de la începutul anilor ’60. În această perioadă se remarcă un interes ...
  • LUNGU, Viorelia (Universitatea de Stat din Moldova, 2010)
    It is undisputed that the educational system through its aspects preparing the personality and guiding her to the future. Focusing on the character education has been shown prospectively since antiquity, although it was ...
  • NGUYEN, Van Nam; GUÈRIN-LASSOUS, Isabelle; RAZAFINDRALAMBO, Tahiry M.; MORARU, Victor (HAL, 2012)
    Un certain nombre de travaux sur les r´eseaux 802.11 multisauts reposent sur des hypoth`eses sur les p´eriodes libres et occup´ees du m´edium radio. Dans ce travail, nous cherchons `a caract´eriser les dur´ees des p´eriodes ...
  • RADU, Oxana; DIMOVA, Olga; POPOVICI, Cristina; BAERLE, Alexei (National University of Food Technologies, Kiev, 2017)
    The ratio of unsaturated/saturated fatty acids in cold pressed walnut oil (Juglans Regia L.) is twice as high as in olive one [1, 2]. The degradation rate of vegetable oils rich in polyunsaturated fatty acids can be reduced ...

Search DSpace


Browse

My Account