Browsing Facultatea Tehnologia Alimentelor by Title

Sort by: Order: Results:

  • RASHEVA, Violeta; VALTCHEV, Georgy; TASHEVA, Stanislava (Tehnica UTM, 2012)
    A survey for the use of aseptic processes in the production of cosmetic and pharmaceutical products is carried out. It is turned out that the aseptic filling is one of the most critical processes in these industries. The ...
  • ŞLEAGUN, G.; PAVLINCIUC, M.; GOLUBI, R. (Technical University of Moldova, 2014)
    Among the domestic fruit species, sour cherries belong to the most popular fruits. In the fruit processing industry, they are canned in their own juice or syrups, processed to concentrates, juices, preserved by drying, ...
  • BOTA, Maria; VISANU, Vitali; TISLINSCAIA, Natalia; BALAN, Mihail; MELENCIUC, Mihail (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Following the dehydration of the tomatoes according to the organoleptic analysis carried out at the IM department, the sample was presented that obtained the maximum score (very good) with parameters: applied temperature ...
  • LUCA, Nicolae (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Delaware is a hybrid grape variety of American origin. It was first grown in Delaware City, Ohio, but it is said to originate in New Jersey. In the Republic of Moldova this variety is found scattered in a few areas within ...
  • MUSTEAŢĂ, Grigore; URSU, Sorina; LAZĂR, Antonina (Tehnica UTM, 2012)
    În articolul dat se prezintă rezultatele cercetării influenţei chipsurilor asupra potenţialului redox al vinurilor roşii în timpul maturării şi prelucrarea statistică a datelor . Vinul supus studiului a fost produs în ...
  • ELHABIRI, Sid Ahmed; MIRILA, Diana-Carmen; HORTOLOMEU, Andreea; NISTOR, Ileana-Denisa; DIDI, Mohamed Amine (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Recently new chemical separation techniques have gained increasing interest, and this is confirmed by the large number of contributions that appeared in the scientific literature on this subject during the last two decades. ...
  • BOLOGA, Mircea; KUBRITSKAYA, Tatiana; SHEMYAKOVA, Tatiana (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    The need for these studies is due to the fact that pepper seeds containing steroid glycosides of furostan series exhibit biological activity. Derivatives of furostanol saponins and polyphenols are the active components ...
  • IVANOV, Leonid; GIDEI, Igor; COJOCARU, Ivan; CARTOFEANU, Vasile (Tehnica–Info, 2018)
    The operation of the sublimation unit is largely determined by the mode of operation of the desublimation unit. The buildup of ice, during the process of dewatering the material, on the surface of the desublimator-evaporator ...
  • PATRAS, Antoanela; CHIRUŢĂ, Ciprian; TELIBAN, Gabriel-Ciprian; BĂETU, Mihai-Marius; BALAN, Mihail; VISANU, Vitali; MELENCIUC, Mihail (Technical University of Moldova &Iaşi University of Life Sciences "Ion Ionescu de la Brad", 2022)
    Industria agroalimentară este o parte foarte importantă a economiei mondiale, care se extinde continuu atât în România, cât și în Republica Moldova. Dar, din păcate, generează cantități uriașe de deșeuri. Un chestionar ...
  • DRAGANCEA, Veronica (Tehnica UTM, 2013)
    A fost elaborat un electrod serigrafiat în bază de TiO2, acoperit cu o membrană de oxid de indium şi titan ITO şi un fotosensibilizator. Fotoanodul obţinut funcţionează în mediu organic pentru dozarea conţinutului total ...
  • CHIRA, Nicoleta; TOCIU, Mihaela; POPESCU, Liliana; IVANOVA, Mihaela; BRATU, Aurelia; MIHALACHE, Mihaela; DELEANU, Calin (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    This work deals with the detection of adulteration of dairy products, which in some countries (especially the developing countries) is seen as a serious issue. Possible adulterants for milk fat (MF) are waste oils from ...
  • STURZA, Rodica; MITIN, Valentin; MITINA, Irina; ZGARDAN, Dan; BEHTA, Emilia (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Wine production generates a considerable amount of winemaking waste (grape marc). The rich content of bioactive substances in the composition of grape marc, derived from grape skin, remaining pulp, seeds and stems is makes ...
  • CABAC, Anastasia; ZGARDAN, Dan; SCLIFOS, Aliona; RUBTSOV, Silvia; COSTISH, Valentina (Tehnica–Info, 2018)
    Yeasts that are present during winemaking play an essential role during fermentation, but the growth of wild yeasts may also lead to wine spoilage, reduce wine quality and value and are bearing an immense damage potential. ...
  • COȘCODAN, Elena (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2022)
    Pudra de miere este un înlocuitor atractiv pentru mierea lichidă, a cărei aplicare în industria alimentară și farmaceutică este limitată datorită densității și vâscozității ridicate. Cu toate acestea, fabricarea mierii ...
  • TÎRSÎNĂ, Marina; MIGALATIEV, Olga; JENAC, Ana; CARAGIA, Vavil (Tehnica UTM, 2014)
    Activitatea antioxidantă totală în mostrele de CO2-extracte a fost evaluată prin metoda spectrofotometrică indirectă DPPH şi a doua metodă cu utilizarea radicalului ABTS. Ambele metode au demonstrat că CO2-extractul din ...
  • PRICOCHI, Antoni (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2021)
    Teza de master are drept scop studierea teoretică și practică a conținutului de fier și zinc în rațiile alimentare a copiilor preșcolari. Tema acestei lucrări este actuală deoarece deficitul de fier în alimentație cauzează anemie.
  • BACIU, Viorel; COADĂ, Sergiu; GUSINA, Liudmila; VEREJAN, Ana (Tehnica UTM, 2015)
    Doi dintre autorii acestei lucrări (studenţi UTM,specialităţi coerente calităţii apei) sunt originari din satul Ţînţăreni, raionul Anenii Noi, sat în care mai bine de douazeci de ani sunt depozitate deşeuri municipale. ...
  • BALANUŢĂ, Anatol; PALAMARCIUC, Liudmila; SCLIFOS, Aliona; NECULA, Denis (Tehnica UTM, 2011)
    În această lucrare a fost studiat extractul sec nereducător a maceratelor hidro – alcoolice din muguri de cireş şi mesteacăn, cât şi din prune uscate, alune, migdale şi nuci.
  • BOIȘTEAN, Alina; CHIRSANOVA, Aurica; ȚARELEA, Alina (Tehnica UTM, 2015)
    Acest articol înclude analize și rezultate privind rolul cojii lemnoase de nucă asupra stabilității microbiologice și calității miezului de nuci. După recoltare, pe suprafața nucilor se găsește o microbiotă relativă ...
  • CARTAŞEV, Anatoli; COEV, Ghenadie (Tehnica UTM, 2014)
    Produsele lactate fermentate sînt solicitate de consumători, volumul de producere creşte, se perfecţionează tehnologiile şi utilajul de producere, în acelaşi moment produsele de acest tip sînt nerezistente la păstrare. Din ...

Search DSpace


Browse

My Account