Browsing by Title

Sort by: Order: Results:

  • RUSU, Antonina (Tehnica UTM, 2017)
    This article explores aspects of the aesthetics of the traditional Romanian ia (traditional women’s blouse), as well as ways of preserving its value and legacy. The ia, one of the most important elements of Romanian ...
  • RODNIȚCHI, Liliana (Tehnica UTM, 2020)
    Articolul prezintă evoluția iei tradiționale și valoarea culturală și spirituală a acesteia. Ia reprezintă principala piesă din componenţa costumului tradiţional românesc, a avut o evoluție interesantă și este înalt apreciată ...
  • TEODORESCU, Ciprian (Tehnica UTM, 2019)
    Pe 15 octombrie 2017, anul acesta, am marcat 95 de ani de la încoronarea, la Alba Iulia, a lui Ferdinand I, ca rege al tuturor românilor, pe 15 octombrie 1922. Coroana regelui era cea din 1881, confecționată din oțelul ...
  • POPESCU, Liliana; CIUMAC, Jorj; DUPOUY, Eleonora; BULGARU, Viorica; SIMINIUC, Rodica (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2019)
    Invenţia se referă la tehnologia de producere a iaurtului cu adaos de făină de soriz germinat. Iaurtul cu soriz germinat conţine lapte cu conţinutul de grăsime 3,8% 65,0...70,0% mas., lapte degresat 20,5...24,0% mas., lapte ...
  • CARTAȘEV, Anatoli; MIGALATIEV, Olga; BOGDAN, Nina; POPOVICI, Cristina; GOLUBI, Roman; GRUMEZA, Irina; CARAGIA, Vavil; COEV, Ghenadie (Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, 2019)
    Invenția se referă la industria laptelui și poate fi utilizată la fabricarea produselor lactate fermentate cu proprietăți probiotice și funcționale.
  • CAPCANARI, Tatiana; COVALIOV, Eugenia; CHIRSANOVA, Aurica; SIMINIUC, Rodica (Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), 2021)
    Problema pe care o rezolvă invenția constă în extinderea bazei de produse lactate fermentate fără lactoză prin fermentarea laptelui de vacă și de capră; ameliorarea compoziției chimice și a valorii biologice a iaurtului ...
  • CAPCANARI, Tatiana; COVALIOV, Eugenia; CHIRSANOVA, Aurica; SIMINIUC, Rodica (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, 2021)
    Problema pe care o rezolvă invenția constă în extinderea bazei de produse lactate fermentate fără lactoză prin fermentarea laptelui de vacă și de capră; ameliorarea compoziției chimice și a valorii biologice a iaurtului ...
  • BANTEA-ZAGAREANU, V.; POPESCU, L.; CANJA, A. (Tehnica UTM, 2015)
    Acest articol reflectă modificările senzoriale și fizico-chimice care au loc în iaurtul cu conținut redus de grăsimi, prin adăugarea fibrei dietetice – inulină. Sunt descrise proprietățile reologice, știind că inulina se ...
  • Unknown author (Universitatea Tehnica a Moldovei, 2016)
    Implementarea noilor tendințe de dezvoltare a aplicațiilor software și a inovațiilor tehnologice în procesul de formare a inginerilor software constituie obiectivul de bază urmat în cadrul parteneriatului stabilit între ...
  • Unknown author (Universitatea Tehnica a Moldovei, 2016)
    În perioada 6-7 octombrie 2016, în incinta Institu­tului Muncii din Chișinău şi-a ţinut lucrările ediția a III-a a Conferinței Inter­naționale „Health Tech­nology Management”, organizată­ de Catedra mi­croelectronică şi ...
  • Mesager Universitar (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2015)
    La 23-25 septembrie 2015, UTM și Societatea de Inginerie Biomedicală din Moldova, în parteneriat cu AȘM și USMF „N. Testemiţanu” au organizat Conferinţa internaţională „Nanotechnologies and Biomedical Engineering” - ICNBME-2015.
  • PODLESNAIA, Natalia (Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, 2013)
    În prezentul articol ştiinţific se propune elucidarea unui aspect important din creaţia lui V. Borovikovsky, trecut cu vederea pe parcursul secolului XX — şi anume a celui legat de arta icoanei/tabloului religios. Se pune ...
  • Mesager Universitar (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2012)
    Pe 7 noiembrie 2012, FCIM a fost gazda celui mai important eveniment de orientare profesională în domeniul IT, organizat de Asociaţia Naţională a Companiilor Private din domeniul TIC, în parteneriat cu Guvernul RM ...
  • Mesager Universitar (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2015)
    Pe 22 octombrie 2015 Asociaţia Naţională a Companiilor din domeniul TIC, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM) a UTM au organizat la FCIM cea ...
  • Unknown author (Universitatea Tehnica a Moldovei, 2017)
    ICT Career Orientation a revenit cu o nouă ediție. Pe 12 octombrie, tinerii care studiază specialități în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor la UTM, dar şi din alte instituţii de învăţământ, au profitat de ...
  • Unknown author (Universitatea Tehnica a Moldovei, 2016)
    Pe 1 decembrie 2106 în incinta Facultăţii Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, tinerii care studiază specialități în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) s-au întrunit la „ICT Career Orientation ...
  • Mesager Universitar (Universitatea Tehnică a Moldovei, 2018)
    Conferinţa internaţională ICTEI-2018 – „Telecommunications, Electronics and Informatics”, organizată de Facultatea Electronică și Telecomunicații pe 24-25 mai, a întrunit savanți, ingineri, producători, utilizatori din ...
  • ŢURCANU, C. (Editura U.T.M., 2010)
    The innovational process in a company represents one of the most complexes activities who raise certain stages: from idea generation till their implementation. A very important aspect is the quality of launched ideas and ...
  • SOFRONOVICI, Nicoleta (Tehnica UTM, 2020)
    Immanuel Kant este fondatorul filosofiei clasice germane şi unul dintre cei mai importanţi filosofi ai tuturor timpurilor. În filosofia sa, Kant a introdus și a creat mai multe concepte filosofice, precum criticismul, ...
  • LOZOVANU, Ecaterina (Tehnica UTM, 2013)
    Ca şi oricare altă activitate, cunoaşterea ştiinţifică este reglementată de anumite idealuri şi normative, în care sunt expuse reprezentările despre scopurile activităţii ştiinţifice şi metodele de realizare a lor. Printre ...

Search DSpace

Browse

My Account